Nytt

Maktkampen mellom hæren og det regjerende islamist-partiet, AKP, har gått inn i en ny og alvorligere fase med arrestasjonen av flere toppgeneraler. Selv om de ikke lenger er i tjeneste har noe tilsvarende aldri skjedd før.

Spørsmålet er: er det hold i regjeringens påstander om et hemmelig nettverk, Erkgenon, som planla kupp? Eller er det regjeringen som koker sammen et komplott for å ramme sine motstandere?

Regjeringen vil gjerne ha omverdenen til å tro at det er de reaksjonære kreftene som ikke kan forsone seg med at tidene er forandret og forsøker å skru klokka tilbake. I så fall tar regjeringen et lenge tiltrengt oppgjør.

Men det finnes også en annen fortolkning: At det er AKP-regjeringen som benytter denne saken, innbilt eller reell, til å kvitte seg med mange motstandere blant de sekulære. I henhold til denne versjonen bryter AKP-regjeringen ned viktige deler av den sekulære staten. Det vil være ytterst alvorlig, også for Europa, om dette skulle være tilfelle. Da har Tyrkias regjering slått inn på en pågående, ekspansiv linje.

Det er tegn som tyder på en slik linje, bla. arrestasjonen av en forhørsdommer.

The controversy started when a prosecutor had a colleague, Ilhan Cihaner, arrested on Wednesday, saying he was allied with the Ergenekon network, a large and diverse group charged with trying to overthrow the Justice and Development Party government in a military coup.

The Supreme Council of Judges and Prosecutors, a powerful group nominally controlled by the Justice Ministry and known for its criticism of the governing party, stripped special powers from Osman Sanal, the prosecutor who ordered the arrest.

The move basically requires more oversight of his work in certain cases, including Ergenekon.

The council’s action led the Justice Ministry to accuse it of playing politics and interfering in the business of the judiciary.

Government critics, concerned that the governing party will shift the country’s secular equilibrium toward religious conservatism, say they believe that the pro-government prosecutors detained Mr. Cihaner because of his ambitious investigation into the activities of religious networks.

His supporters also say it is clear that Mr. Cihaner was not biased against the governing party, pointing out that he also investigated military police officers for their possible role in extrajudicial killings in 1999. The military has long supported the notion of secular governments in Turkey.

Presidenten, statsministeren og hærsjefen møttes torsdag til et tre timer langt møte. Hærsjefen så tilknappet og tynget ut. Hæren er ved å bli vingeklippet. Hvis det skjer med oppkonstruerte anklager, er det ytterst alvorlig.

They were among 49 people detained this week as part of an investigation into an alleged secret action plan called Sledgehammer, which prosecutors say was aimed at overthrowing Mr. Erdogan’s government in 2003 after destabilizing the country with violence against civilian targets, including mosques. Twenty of those detained were formally arrested in the past two days, including eight active duty officers and 12 retired officers. The military has vehemently denied that there was any such plan.

..
More than 200 people have been arrested so far in an investigation of a broad plot against the government known as Ergenekon, including intellectuals, journalists and academics, some of them jailed without facing official charges. The arrests have no recent precedent in Turkey.

The army has acknowledged the existence of strategic planning to prepare for war situations, but has denied that it had plotted a coup and dispute claims that they intended to attack civilian and religious targets to foment unrest.

Turkey’s Leaders Seek to Defuse Crisis

http://www.nytimes.com/2010/02/21/world/europe/21turkey.html?fta=y

Arrest of Prosecutor in Turkey Exposes Tensions Between Secular and Religious Turks