Nytt

Prosessen mot halve hærledelsen i Tyrkia, og et antall journalister, jurister og politikere minner om Stalins skueprosessser: det manes frem et bilde av ondsinnede konspiratører som hadde planer om å utløse terror for så å gripe makten. Planen er så vanvittig at den utfordrer fornuften.

 

Men nettopp derfor virker den skremmende. Når staten bruker alle midler kan den bevise hva som helst.

Det har AKP klart i Tyrkia: Denne uken ble den tidligere hærsjefen dømt til livsvarig, sammen med en rekke andre offiserer og intellektuelle. Hele 275 mennesker sto på tiltalebenken, halvparten ble dømt til lange fengselstraffer.

De ble stemplet som terrorister og forrædere, en anklage som er ytterst alvorlig og vanskelig å forsvare seg mot fordi den er politisk og generell.

Men Erdogan møter ikke samme goodwill fra omverdenen som før. Hans takling av protestene i Gezi-parken fikke mange til å våkne. Hans autoritære trekke ble synlige. Utsiktene til medlemskap i EU er dårlige.

Hasnain Kazim er ikke nådig i sin omtale av dommen i der spiegel. Tyskerne følger med på utviklingen i Tyrkia.

Politisk er hensikten med rettssaken klar: Erdogan ønsket å vingeklippe, for ikke å si kastrere, hæren. Men han nøyde seg ikke med det, men tok med seg kritikere i andre leire. Erdogan gikk løs på all opposisjon.

The highest ranked defendant, former chief of staff General Ilker Basbug, was sentenced to life in prison. The court ruled that he was the leader of the Ergenekon group and was primarily responsible for the planned coup. Basbug called the accusations «tragicomical.» Several other officers had already been convicted last year for supposedly plotting a coup.

..

But the evidence was questionable, and in some cases non-existent. The government hasn’t targeted a small, secret group of conspirators but half the military leadership. Many author, journalists, lawyers, businesspeople and opposition politicians are in jail. Erdogan, many critics are convinced, is waging a witchhunt against his political opponents.

..

The story that Ergenekon was part of an even greater conspiracy called «Deep State»– aimed at bringing the generals back to power — has become steadily less credible. Erdogan, who has been in power since 2003 and who won a third term in july 2011, increasingly resembles a power-obsessed ruler bent on silencing all opposition. Critics say his aim isn’t to submit the military to democratic rule but simply to cement his own grip on power.

The intimidation and the number of arrests has steadily risen in the last 10 years. Many journalists no longer dare to report what’s really happening, authors avoid making public appearances and government critics need bodyguards. The anti-terrorism law is an effective instrument of power for the government as the supposed terrorist threat is an accusation that’s hard to disprove. It plays on a deep-rooted fear among Turks that someone is trying to destabilize and damage the nation

..

It is indeed difficult to ignore the string of political murders that Turkey has seen in recent years. The journalist Nedim Sener says the attacks and killings were masterminded by people in government agencies. «The latest protests in Turkey and the reaction show the mindset this government still has,» he says.

 

He has been punished for his criticism: He spent a year in jail and is alleged to be a member of the Ergenekon network.

 

Moskvaprosessene hadde sine komiske sider. Påstandene var til tider så ville at de påkalte latter. Det samme gjelder Ergenekon. Da forfatteren Paul Auster sa han ikke ville besøke Tyrkia under dagens forhold, svarte Erdogan: – Hvem er Paul Auster?

Generalsekretæren for AKP sa i fullt alvor: – Han er sikkert medlem av Ergenekon!

 

New York author Paul Auster said a year ago he wouldn’t visit Turkey because so many authors and journalists are in prison there for no reason. Erdogan retorted that he had no idea who Auster was and sarcastically remarked: «Oh, we need you very much!»

The general secretary of the ruling, conservative-Islamic AKP party sided with Erdogan. Auster, he said, was probably part of the Ergenekon plot.

 

http://www.spiegel.de/international/world/verdicts-in-turkish-ergenekon-trial-reflect-deep-divisions-a-914924.html