I artikkelen Toleranse som dreper i Aftenposten, undrer Jahn Otto Johansen seg over at vi i Norge ikke setter oss mer inn i religionskritikken som kommer fra muslimske menn og kvinner. Johansen spesifiserer ikke hvilket «vi» han sikter til.

Det gjør imidlertid enkelte kritikere av document, som gjerne innskrenker en eventuell manglende innsikt til å gjelde documents lesere spesielt – ofte ved å hevde at det særlig er documents lesere som trenger innsikt i at muslimer er like forskjellige som alle andre.

Derfor har jeg brukt morgenen på en rask og uhøytidelig undersøkelse: å sjekke et utvalg (og antall) muslimske dissidenter document har skrevet om og matchet resultatene opp mot Aftenposten, Norges største abonnementsavis og nest størst i opplag. Som utgangspunkt sjekket jeg først de 7 navnene Johansen selv nevner i sin kommentar, og resten har jeg tatt etter hvem jeg kom på i farten at vi har skrevet om.

Her er resultatet, med antall artikler om vedkommende/organisasjonen/hendelsen på document først og Aftenpostens om samme etter:

Taslima Nasrin: 25 – 2
Nawal el Saadawi: 2 – 4
Nobelprisvinner Shirin Ebadi: 116 – 156
Ayan Hirsi Ali: 373 – 3
Serap Cileli: 4 – 1
Nekla Keskin: 0 – 1
Seyran Ates: 25 – 1

Aftenpostens resultater inkluderer for øvrig Johansens artikkel der han etterlyser norske mediers interesse for muslimske religionskritikere.

Så følger:

Farshad Kholghi: 10 – 0
Naser Khader: 176 – 29
Necla Kelek: 26 – 1
Ed Hussain: 61 – 3
Irshad Manji: 131 – 18
Fadela Amara: 20 – 0
Lily Bandehy: 48 – 4
Shakil Rehman: 95 – 34
Maryam Namazie: 15 – 1
Mohamed Sifaoui: 21 – 2
Homa Arjomand: 3 – 0
Tarek Fatah: 20 – 0
Dilsa Demirbag-Steen: 42 – 0
Nalin Pekgul: 62 – 2
Kristina Aamand: 44 – 0
Salim Mansur: 3 – 0

Den muslimskledede organisasjonen Ni putes ni soumises: 21 – 3

Muslimskledet, suksessfylt motstand mot sharia i familierett i Canada: 4 – 0

Muslimskledet protest mot shariadomstoler i UK: 15 – 0

Muslimske kvinners seier over religiøse fundamentalister i Kuwait: 3 – 0

Muslimske organisasjoners arbeid mot seksuell trakassering i Egypt: 3 – 2

Den ledende liberale organisasjonen Muslim Congress of Canada: 4 – 0

Og det var bare det lille jeg spontant husket av personer, organisasjoner og hendelser. Det finnes garantert flere, og de vil jeg legge ut etterhvert som jeg kommer på dem.

Men så langt taper vi kun i forhold til Aftenposten på 3 punkter: fredsprisvinneren Shirin Ebadi (116 mot 156), Nawal el Saadawi (2 mot 4) og Necla Keskin (0 mot 1). Keskin må jeg bare innrømme at jeg ikke har hørt om, men det har sannsynligvis ikke Aftenposten heller, for vedkommende er utelukkende nevnt i Johansens artikkel.

Dog mener jeg dette mer enn veies opp av vi ikke på noe tidspunkt har skrevet fullstendig ukritiske, skjønnmalende artikler om den høyst tvilsomme og omstridte Tariq Ramadan – som i følge Aftenpostens Ulf Andenæs er «en lysende stjerne for islam, et vakkert, veltalende og levende eksempel på en moderne, muslimsk europeer», og det til tross for at Andenæs` moderne europeer ikke vil ta klart avstand fra steining av utro kvinner – og Det europeiske fatwarådet, ledet av kvinne-, homse- og jødehateren samt Holocaust-entusiasten Yusuf al-Qaradawi, slik Aftenposten har gjort ved flere anledninger.

Så hvem som ikke interesserer seg for og/eller setter seg inn i motstanden/kritikken som kommer fra muslimske menn og kvinner, og hvis lesere som ikke er informert/lever i uvitenhet om disse menneskenes eksistens, forskjellige meninger og aktive virksomhet kan en jo bare lure på.

Documents redaksjon og lesere er det i hvert fall ikke.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂