Leder av det danske overvåkingspolitiet PET, Jakob Scharf, sier tjenesten ikke kan gi en 100 prosent sikkerhetsgaranti til de man passer på. Det vil alltid være en usikkerhetsmargin. Samtidig forteller han at den 28 år gamle somalieren som forsøkte å drepe Kurt Westergaard var på PETs radar for tilknytning til terrornettverk.

Spørsmålet blir så: hvorfor slapp han så langt at han kunne ta seg inn i Westergaards hus uten å bli stoppet? Svaret er ifølge Scharf at PET i så fall må bli tre-fire ganger så store for å kunne ha kontroll på alle som de etterforsker.

Det er nok en problemstilling som vil vurdert kritisk: er drapet på en kunstner en pris samfunnet må være villig til å betale? De fleste vi svare nei.

Hva er alternativene:

1. et mye større sikkerhetspoliti
2. lettere utvisning av terrormistenkte.

Mange vil svare ja til begge deler og særlig punkt 2.

PET meddelte hurtigt, at efterretningstjenesten i forvejen kendte til den 28-årige somalier, fordi man har efterforsket hans forbindelse til den somaliske terrororganisation al-Shabaab og Al Qaida i Østafrika.

Det har fået Dansk Folkeparti til at forlange et overblik over antallet af »den slags militante islamister i Danmark.«

Men Jakob Scharf vil hverken fremlægge navne eller antal.

»Vi gennemfører løbende efterforskninger, og vi ved selvfølgelig godt mod hvem. Men det er dynamiske efterforskninger, og vi afslører ikke, hvem vi efterforsker. Og i øvrigt heller ikke, hvem vi ikke efterforsker,« siger Jakob Scharf.

Del af større terrornetværk
Han afviser, at PET burde have grebet ind tidligere, selv om efterretningstjenesten havde den 28-årige somalier under kritisk lup:

»Han har været genstand for vores efterforskning som en del af et større terrornetværk. Men skulle vi følge alle, som vi efterforsker, skulle vi være tre til fire gange så mange i PET. Og det er nok ikke realistisk at ønske sig,« siger Jakob Scharf.

PET: Vi kan ikke yde total sikkerhed