Nytt

De tre mennene – to tunisiere og en dansk-marrokaner – som ble arrestert 12. februar, mistenkt for å ville drepe tegner Kurt Westergaard, var del av et større nettverk som sikkerhetspolitiet, PET, overvåket. Men PET var tvunget til å slå til da drapsplanene modnet.

Det skriver PET-sjef Jakob Scharfs i et brev til byretten i København, i anledning at spørsmålet om fengsling kommer opp for retten mandag.

»Forud for anholdelsen (af de to tunesere og dansk-marokkaneren, red.) havde Politiets Efterretningstjeneste gennem længere tid overvåget en personkreds, hvori blandt andre … (de to tunesere er beskyttet af navneforbud, red.) indgik. Endvidere indgik i denne personkreds en dansker med marokkansk oprindelse«.

Dansk-marokkaneren ble sluppet ut umiddelbart etter fengsling, og onsdag ble det kjent at det ikke blir noen tiltale. Mannen ønsker heller ikke forfølge saken.

De to tunisierne har derimot sittet i varetekt siden 12. februar. Regjeringen har bestemt at de skal utvises ved administrativ forordning. Men Høyesterett sa at selve fengslingsgrunnlaget må begrunnes og sendte saken tilbake til byretten. PET har hittil vært motvillig til å utlevere materiale, men har nå lettet på sløret.

PET sier de har hatt samtaler med flere medlemmer av nettverket og gjort dem oppmerksom på at de blir overvåket. Dette for å forebygge videre virksomhet.

Drabsmistænkte del af større terrornetværk