Brannmannskaper ved en kraftig bussbrann, lik den som ble forårsaket av de dømte i Danmark. Illustrasjonsfoto:  Håkon Mosvold Larsen / NTB

Byretten i København har funnet det bevist at Mustafa Awad og Mohammad Ikram Karim våren 2019 prøvde å lage bomber inneholdende spiker og skruer.

Den danske hovedstadsavisen BT skriver om saken, og beretter at to unge menn onsdag kveld ble dømt til 12 år og seks måneders fengsel i Københavns byrett. De ble dømt for et terrorforsøk. De skal også ha satt fyr på en buss på Amager.

Mennene er henholdsvis 23 og 24 år.

Juryen har valgt å følge aktors krav om lengden på straffen.

Byretten har funnet bevis for at de to, Mustafa Awad og Mohammad Ikram Karim, våren 2019 hadde til hensikt å produsere sprengstoffet TATP samt bomber med spiker og skruer.

Det ble funnet kjemikalier både i Awads bil og ved hans bolig i Valby og hjemme hos Karim i Herlev. Her fant betjenter også blant annet lyspærer, batterier og en fjernstyrt lekebil.

I dommen er også Mohammad Ikram Karim fratatt sitt danske statsborgerskap og utvist fra Danmark. Han har bakgrunn fra og bånd til Afghanistan.

Karim bodde hjemme hos foreldrene og er ustraffet. Awad har imidlertid flere dommer bak seg, har det kommet frem i retten.

I saken er også en 40 år gammel kvinne dømt. Mardiyya Kahina Birdouz er funnet skyldig i å finansiere terrorisme og for å ha hjulpet til og medvirket til den islamske staten.

40-åringen, som er mor til tre barn, har tidligere studert islamske studier ved Københavns Universitet.

Påtalemyndigheten har underveis i saken hevdet at det var kvinnen som hetset og inspirerte de yngre mennene, men hun er frifunnet for forsøk på terrorangrep med en eller flere bomber.

Hun er nå idømt fire års fengsel.

Under samtaler som danske sikkerhetspoliti (PET) avlyttet, ble kommende aksjoner diskutert mellom de da mistenkte:

– Må kvinner og barn bli drept, spurte en mann på et tidspunkt.

– Ja, hvis de ikke kan tas som slaver, svarte hun.

Hvor bombene skulle detoneres, er ikke avklart under etterforskningen utført av PET og Københavns Politi.

Saken har vært til behandling under en rekke rettsmøter siden november i fjor.

NTB omtaler denne saken for norske medier, men nevner ikke gjerningspersonenes navn eller at dette har noe med islam å gjøre. Det er i NTBs versjon kun snakk om «terrorforsøk» med ikke-spesifisert motivasjon.

 

Endelig! Nå er den her, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.