Bilder fra demonstrasjonen i København 9. januar. Kvinnen ba folkemengden om å smadre byen på en ikke-voldelig måte. Tobarnsmoren er nå dømt til to år i fengsel. Philip Davali / Ritzau Scanpix / AFP/ NTB

En dansk kvinne er dømt til to års fengsel for å ha oppfordret til vold under en demonstrasjon i København i januar. Dommen omtales som unik.

Kvinnen, som er mor til to, brøt sammen i gråt da dommen ble lest opp i Københavns byrett. Straffen er doblet i forhold til hva den ville ha vært i en tilsvarende sak under normale forhold.

Retten har nemlig fulgt aktors påstand om å ta i bruk en særskilt paragraf som gir muligheten til å gi dobbel straff dersom lovovertredelsen har sammenheng med koronapandemien.

Kvinnen nektet straffskyld, og hevdet hun var på demonstrasjonen for å kreve høyere straffer for pedofile overgripere. Videoopptak av talen hennes, viser at hun stort sett snakker om pandemien, og ber tilhørerne «smadre byen».

– Hvor er det viruset dere oppfører dere som om vi alle er smittet av? Dere oppfører dere som om det er en dødelig pandemi, sa kvinnen, før et ble vist bilder av vold mot politiet, steinkasting og aggressiv bruk av fyrverkeri mens kvinnen ropte slagord med en megafon.

– Tiltalte er sint på regjeringen på grunn av nedstengningen, noe som er hennes rett. Men når hun opphisser en gruppe demonstranter til vold som følge av nedstengningen, skal bestemmelsene benyttes, sa aktor Henrik Uhl Pedersen.

Dommen omtales som unik i dansk rettshistorie, skriver danske TV 2. Kvinnen har ennå ikke tatt stilling til om dommen skal ankes.

Voldtok jente så hun nesten blødde i hjel, slipper fengsel

Kjøp Asle Tojes bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.