Collage: Instagram, Facebook)

København har hatt flere demonstrasjoner mot covid-nedlukning enn Oslo. Arrangør har vært noen som kaller seg Men in Black, som er en blanding av innvandrere og venstrefløy, pluss ubestemmelige. En dansk kvinne som 9. januar holdt en tale der hun oppildnet mengden, står nå i retten og risikerer opptil tre års fengsel for det hun sa:

Er I klar til at gå rundt og smadre byen på en ikke-voldelig måde? Bare lige for at gøre København opmærksom på, at vi er her ik’. … Der er ingen der lytter til os, venner. Vi får dem til at lytte, og hvordan gør vi det. Det vil tiden vise. … Vi accepterer ikke mere, at der altid er penge til krig og vacciner, mens der aldrig er penge til mad og rent vand til de fattigste mennesker i verden. Er I med? Er I færdige med at acceptere det lort? Så lad os smadre det venner. Folkestyret, folket ind i Folketinget. Vi smadrer det system. Tak skal I have. Fuck systemet. Fuck lortet. Fuck det hele mand.”(‘Nanne Fri’, Rådhuspladsen, København, 9. januar 2021)

Ifølge aktor kommer uttalelsene i en annen straffekategori fordi de uttales under en nedlukning hvor de rammes av andre paragrafer:

Aktor Henrik Uhl Pedersen sa onsdag i sin prosedyre i København byret:

– Når hun ophidser en gruppe demonstranter til vold mod politiet, er det ulovligt, og når det sker, fordi Danmark er lukket ned af covid-19, så er det omfattet af Straffelovens paragraf 81d, sagde Henrik Uhl Pedersen. …

– Hun har været med til at anstifte til vold, hun har ledet demonstrationen og dirigeret forsamlingen af maskerede, mørkklædte mænd. Straffen skal ligge i den høje del af spektret og altså mellem to et halvt og tre års fængsel, sagde Henrik Uhl Pedersen.”

Kvinnen har to barn. At det nedlegges påstand om mellom to og et halvt og tre års fengsel for en oppfordring til oppløp, leder tanken hen på andre tider.

Kanskje det er helt andre tider.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.