Nytt

Den jødiske Carolineskolen i København må omgi seg med høye sikkerhetsgjerder, men det er vanskelig å beskytte seg mot trusler som kommer innenfra.

Den såkalte Kundby-piken ble torsdag dømt til seks års fengsel for forsøk på bombeangrep mot to skoler, en av dem en jødisk skole i København. Straffen var overraskende mild i forhold til nedlagt påstand om forvaring på ubestemt tid.

Saken har fått navn etter stedet piken er fra, Kundby på Vest-Sjælland.

Den begynte å rulle i januar 2016, og sjokkerte danskene fordi piken var så ung: kun 15 år.

Midt- og Vestsjællands Politi finder under en større politiaktion kemikalier på en adresse på Trønningevej i Kundby i Vestsjælland. Bomberyddere arbejder det meste af dagen på adressen.

En 15-årig pige, der er konverteret til islam, bliver anholdt klokken 12.22.

Hun ble fremstilt bak lukkede dører og offentligheten fikk ikke en gang vite hva hun var anklaget for. Men etter en stund kom det ut at det gjaldt terror og at ett av målene var Carolineskolen i København. Den er jødisk.

To dager senere blir en 24 år gammel Syria-kriger fengslet. De to var kjærester.

En 24-årig mand fremstilles i grundlovshør, der ligesom pigens foregår for dobbeltlukkede døre. Han bliver varetægtsfængslet.

Manden har tidligere været i Syrien og har her lært at håndtere våben. Han meldte sig selv til politiet.

Saken blir mer forståelig, men ikke mindre skremmende.

21. april : Det kommer frem, at en amerikansk kaptajn stationeret på en base i Irak har fået en medalje af det danske forsvar. Ifølge USA var hans tip årsag til, at et angreb mod en skole i Danmark blev forpurret.

Syreren slipper ut etter ett år, det blir ikke reist tiltale. Piken sitter i fengsel i Grenaa, der hun angriper en betjent med et glasskår.  Hun hadde fått vite at han har vært soldat i Afghanistan. Derfor skal han dø.

Det ble funnet et brev hos piken der hun skriver om krigen mot de vantro.

Rettspsykiaternes råd anbefaler forvaring, og det samme ber aktor om.

Men retten i Holbæk avsa dom på seks års fengsel. Aktor vil vurdere anke.