En dukke med et fotografi av Danmarks sosialdemokratiske statsminister Mette Frederiksen ble brent i forbindelse med en demonstrasjon i regi av gruppen Men in Black i København lørdag. Foto: Mads Claus Rasmussen / NTB

En dukke som forestilte statsminister Mette Fredriksen, gikk opp i flammer i København i helgen. Flere menn er pågrepet, siktet for angrep på regjeringen.

Tre personer er pågrepet og en fjerde er etterlyst etter hendelsen under en demonstrasjon mot den danske regjeringens koronatiltak lørdag kveld.

Rundt tusen personer deltok i demonstrasjonene, som startet fredelig i 18-tiden lørdag. Men etter hvert oppsto det bråk, og demonstranter kastet gjenstander mot politiet.

En mannekengdukke med et bilde av den sosialdemokratiske statsministeren klistret over ansiktet, ble hengt opp og satt fyr på ved konsertstedet Forum på Frederiksberg. På dukken var det montert et skilt med ordene «hun må og skal aflives».

Nekter straffskyld
To menn på 30 og 34 år er siktet etter straffelovens bestemmelser om angrep på regjeringen. Begge nekter straffskyld da de ble fremstilt for en dommer i et lukket rettsmøte søndag.

En tredje mann ble pågrepet og siktet senere søndag, og en fjerde mistenkt er på frifot, opplyser politiet.

– Det er en navngitt bakmann, sier Søren Harbo i København-politiet.

Han opplyser videre at det er reist en underordnet siktelse for overtredelse av straffelovens paragraf 266 om trusler. En slik siktelse kan vurderes dersom retten ikke anser handlingen som et reelt angrep.

«Vanvidd»
Demonstrasjonen lørdag ble arrangert av gruppen Men in Black.

Gruppen har også tidligere arrangert demonstrasjoner som har endt med sammenstøt.

– Jeg tror ikke at de svartkledde voldsfascistene er så opptatt av covid-19-restriksjoner og vaksine, men av vold og brannstiftelse, skriver politikeren Naser Khader fra De Konservative.

– Vanvidd! Hvorfor oppfører noen mennesker seg slik. Det er uverdig i et demokrati, skriver De Konservatives leder Søren Pape Poulsen.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.