Feature

Tulay Goren ble æresdrept av sin far Mehmet, en kurdisk shiamuslim, i januar 1999. Ti år senere ble han dømt til 22 års fengsel, etter at saken først var henlagt av mangel på bevis. Britisk politi lærer langsomt om æresdrap, som det bare blir flere og flere av. Etterforskningen er ressurskrevende og spenner over flere land. Men britisk politi har brutt gjennom en barriere. De begynner å lære og forstå. Hva det vil resultere i, er vanskelig å si. Men britene har forstått at de ikke kan tillate at slike bestialske forbrytelser begås ustraffet på deres jord.

Saken om Tulay Goren er forferdelig lesning. Hun kom til Storbritannia som ulovlig innvandrer i 1995 sammen med søsteren Hatice. Moren Hanim var allerede smuglet inn i 1993 sammen med eldste datter Nuray og sønnen Tuncay.

I motsetning til resten av familien ble Turay fort anglifisert. Hun lærte språket og omgangsformer i rekordfart. Det er ingen tvil om at hun ble grepet av sentrifugalkreftene: Hun begynte å skulke skolen og rømte hjememfra to ganger. Hun traff en Halail Unal, som var over 30. De ble kjærester, og hun flyttet inn hos ham. Dette var selvsagt helt hinsides farens grenser. I januar 1999 lyktes det å lokke henne hjem.

Moren Hanim har i ti år båret på hemmeligheten om hva som skjedde datteren. Mehmet slapp i første omgang unna. Men da en ny gruppe etterforskere gjenopptok saken i 2005, gikk hun etter hvert med på å vitne mot ham.

Det er vanskelig å forstå hvordan Mehmet kunne slippe unna. Etter å ha drept datteren gikk han løs på Halil Tunay med øks og raserte kontoret hans. Tunay var sunnimuslim, og det var ikke akseptabelt. Mehmet fikk sju år, redusert til fem, for angrepene.

I retten forsøkte Mehmet å fremstille seg som medlem av et revolusjonært parti i Tyrkia som kjempet for likestilling og kvinners rettigheter. Han hadde sittet inne i både Tyrkia og Saudi-Arabia. I Saudi-Arabia hadde han begått ran for PKK.

Familien beskrev ham som en voldelig mann som brukte alle pengene på spill og gambling.

Ten years after she vanished, her mother Hanim agreed to tell the court the truth about her violent and bigoted husband Mehmet.
In emotional scenes in court a sobbing Mrs Goren said: ‘In the children’s bedroom I saw Tulay lying on the floor face down.
«Her hands and her feet were tied. Her hands and her feet were all a purple black colour.
«Hatice cried and screamed and jumped on her and the two of us tried to untie her, and Tulay said: ‘Mum don’t untie me, I want to die’. In the meantime Mehmet had come from downstairs and said don’t untie, don’t touch he said.»
Mrs Goren continued: «After that Mehmet said: ‘So that she doesn’t run away again I have tied her up’.»
She also gave key evidence about the aftermath of the murder, in which she found knives missing from the kitchen, bin bags used up and the back garden of her home in Glastonbury Avenue, Woodford Green, dug over.
Hanim said she was ‘suspicious’ when she saw Mehmet’s freshly laundered shirt, as he had never done the washing in more than 20 years of marriage.
She also noticed injuries to her husband’s hands, including a large gash to one of his palms.
«On that day Mehmet told me on the phone that she ran away I didn’t believe. I was thinking about this to myself. I had a feeling, I wondered maybe he tied her up in the house, maybe he was punishing her again somehow, I had that sort of feeling,» she said.
In 2004 a new team of detectives looked at the case and previously ignored evidence was given far greater significance.
Changes in the law also allowed Mehment Goren’s daughter Hatice to give her evidence from beyond the grave.
She died in a car smash in 2006, but explained in police in a video-taped interview how her father told her to kiss Tulay goodbye before she disappeared.
The Tulay murder verdicts follow a police investigation which saw detectives travel to Kurdistan to learn about honour killings. Turkish psychiatrists were then brought to give evidence on the issue as expert witnesses in a British court for the first time.

Honour killing: father convicted of murder of Tulay Goren
Mehmet Goren, the father of 15-year-old Muslim schoolgirl Tulay Goren, has been convicted of her murder and sentenced to serve a minimum of 22 years for the family «honour killing» in London.