Kunstverk

francesco furini hagar og engelen.JPG

Francesco Furini (Firenze, 1603 – 1646)
Hagar og engelen, ca. 1640
Olje på lerret – 160 x 139 cm
Palazzo dei Vescovi, Pistoia

Hagar var slavinne hos Abraham, som på sin tilsynelatende ufruktbare kone Saras oppfordring fikk en sønn med henne: Ismael, ifølge muslimsk tradisjon en av Muhammeds forfedre. Da Hagar ble med barn så hun ned på Sara, som derfor behandlet henne så dårlig at hun rømte sin vei. I ødemarken kom en engel til Hagar og bad henne vende tilbake til sin matmor, under løfte om at hun en dag ville få en tallrik slekt. Da Sara selv noe senere fikk sønnen Isak, ble han ertet av den eldre Ismael. Derfor fikk hun Abraham til å jage bort Hagar og sønnen hennes (også en hendelse som har inspirert malere, f.eks. Guercino). Siden gikk hun seg vill, og da vannet tok slutt fryktet hun at sønnen ville omkomme. Nok en gang ble hun oppsøkt av en Herrens engel, som bad den dypt fortvilte Hagar – her intenst skildret av Furini – om ikke å gi opp. Deretter reddet engelen sønnen ved å føre dem begge til en brønn.

Historien er hentet fra 1. Mosebok, nærmere bestemt kapitlene 16 og 21 (Hagar er også nevnt i NT, i Paulus’ brev til galaterne, kapittel 4, 21-31). En rekke andre kunstnere har malt Hagar og engelen, en av dem er Pieter Lastman.