Kunstbilde

Aleksandr Andrejevitsj Ivanov (1806-1858)
Vannfarger på papir, mål ikke oppgitt, Det russiske muséet, St. Petersburg.
Russisk titel: Архангел Гавриил поражает Захарию немотой – Arkhangel Gavriil porazjajet Zakhariju njemotoj.

Motivet er hentet fra Lukasevangeliets første kapitel, der vi møter presten Zacharias og hans fru Elisabeth, et gammelt og barnløst ektepar. Men en dag Zacharias gjør sin tjeneste i templet, åpenbarer erkeengelen Gabrielseg for ham, og forteller at Zacharias og Elisabeth skal bli foreldre til en sønn. Her viser historien noen paralleller med beretningen om Abraham og Sarah i Første Mosebok, kapitel 18, der Herren personlig  forkynner at den visstnok over nitti år gamle Sarah skal føde en sønn. I begge tilfelle blir forkynnelsen møtt med skepsis. Hos Lukas leser vi (1, 19-22, DNB 1930):

Og engelen svarte ham: Jeg er Gabriel, som står for Guds åsyn, og jeg er utsendt for å tale til dig og forkynne dig dette glade budskap; og se, du skal bli målløs, og ikke kunne tale før den dag da dette skjer, fordi du ikke trodde mine ord, som skal fullbyrdes i sin tid. Og folket stod og ventet på Sakarias, og de undredes over at han blev så lenge i templet. Men da han kom ut, kunde han ikke tale til dem, og de skjønte at han hadde sett et syn i templet, og han nikket til dem, og var og blev stum.

Men Elisabeth blir gravid, og slik fortsetter historien (1, 57-64):

Men for Elisabet kom tiden da hun skulde føde, og hun fødte en sønn, og hennes granner og frender fikk høre at Herren hadde gjort sin miskunn stor mot henne, og de gledet sig med henne. Og det skjedde på den åttende dag, da kom de for å omskjære barnet, og de vilde kalle ham Sakarias efter hans far. Da tok hans mor til orde og sa: Nei, han skal hete Johannes. Og de sa til henne: Men det er jo ingen i din ætt som har dette navn. De gjorde da tegn til hans far for å få vite hvad han vilde han skulde hete. Og han bad om en tavle og skrev disse ord: Johannes er hans navn. Og de undret sig alle. Men straks blev hans munn oplatt og hans tunge løst, og han talte og lovet Gud.

Denne gutten ble senere kjent som Johannes Døperen.

Ivanov har skildret det øyeblikk da Zacharias blir slått med stumhet. Det er mulig at det er en skisse til et planlagt større maleri, som ikke ble realisert.