Sakset/Fra hofta

Faren til Tjostolv Moland, Knut, har forstått situasjonen for sønnen og kameraten i Kongo: Dette handler om penger. Alle har bedt om penger: folk som sier de skal være dommere, falske advokater som har utgitt seg for UD-representanter.

Myndighetene gjør alt for å presse penger. Derfor ble fangene ført i spissrotgang gjennom Kisangani. Man ville demonstrere hvor hatet og utsatt fangene er, og at det bare er myndighetene som beskytter dem mot mobben. Det var lek med ild og sier noe om hvor farlig «leken» er. Likevel venter utenriksminister Jonas Gahr Støre. Er det fordi han venter på at prisen for løslatelse skal gå ned?

– De får en knallhard dom. Hvis de skulle bli frikjent er det jo ikke penger å hente. Det går på én ting: alle skal ha penger.

Sier Knut Moland. Norske medier skriver at rettergangen er kaotisk. Men det er det den ikke: den har en rød tråd; utpressing, og den som ikke er med på notene risikerer å tape. I dette tilfelle er det Tjostolv Moland, Joshua French og deres pårørende.

Men Jonas Gahr Støre har ansvaret. Når skal det gå opp for mediene?