Nytt

Labour-regjeringen planlegger å sette 20.000 britiske «verstingfamilier» under kontinuerlig oppfølging for å bekjempe økende antisosial oppførsel og ungdomskriminalitet. I følge barneminister Ed Balls vil familiene bli overvåket for å sikre at barna blir sendt på skole, går til sengs i tide og spiser adekvate måltider. Private sikkerhetsvakter vil også bli sendt rundt for utføre hjemmebesøk, mens foreldrene i de aktuelle hjemmene skal få hjelp til å slutte med eventuelt alkohol- og stoffmisbruk.

Prosjektet har et budsjett på 4 milliarder kroner:

Around 2,000 families have gone through these Family Intervention Projects so far.

But ministers want to target 20,000 more in the next two years, with each costing between £5,000 and £20,000 – a potential total bill of £400million.

Ministers hope the move will reduce the number of youngsters who get drawn into crime because of their chaotic family lives, as portrayed in Channel 4 comedy drama Shameless.

Sin bin projects operate in half of council areas already but Mr Balls wants every local authority to fund them.

He said: «This is pretty tough and non-negotiable support for families to get to the root of the problem. There should be Family Intervention Projects in every local authority area because every area has families that need support.»

But Shadow Home Secretary Chris Grayling said: «This is all much too little, much too late.

«This Government has been in power for more than a decade during which time anti-social behaviour, family breakdown and problems like alcohol abuse and truancy have just got worse and worse.»

Samtidig skal ansvarlige foreldre som sørger for at barna deres oppfører seg pent på skolen få nye rettigheter til å klage på de som tillater barna sine å forstyrre undervisningen. Elever og deres familier må signere en «oppførsels-kontrakt» kjent som «Home School Agreements» ved skolestart hvert år. Kontrakten forplikter foreldrene til å sørge for at barna deres oppfører seg pent og gjør leksene sine.

The updated Youth Crime Action Plan also called for a crackdown on violent girl gangs as well as drug and alcohol abuse among young women.

But a decision to give ministers new powers to intervene with failing local authority Youth Offending Teams was criticised by council leaders.

Les Lawrence, of the Local Government Association, said they did «crucial» work and such intervention was «completely unnecessary».

Daily Express skriver for øvrig at de 20.000 uansvarlige familiene skal plasseres under 24-timers kameraovervåkning i deres egne hjem, hvilket blir avvist av Barne-, skole- og familiedepartementet. I stedet vil de mest dysfunksjonelle familiene bli plassert i spesielle boligenheter, der prosjektmedarbeidere skal bo sammen med dem:

«Responding to stories claiming that irresponsible families will be monitored by CCTV cameras in their own homes, a DCSF spokesperson said:

Families will not be monitored by CCTV in their own homes. Through Family Intervention Projects (FIPs) we are supporting and challenging the small number of families involved in persistent anti-social behaviour. FIP workers spend time observing families in their own homes, helping them to recognise that their anti-social behaviour is unacceptable. They focus on the causes of their behaviour, and challenge them to make changes so they can turn their lives around. A very small number of families who need further intensive support are placed in residential units with project workers living with them – this does not involve CCTV.

Daily Express: SIN BINS FOR WORST FAMILIES

Via Snaphanen