Nytt

Større mediebedrifter i Russland har lenge klaget over «plagiering» av nyhetene de produserer. Nå har presse-og kommunikasjonsdepartementet lagt frem et forslag som vil kunne bøtelegge uautorisert bruk av nyheter. Men loven er vag og kan brukes til å knekke ubehagelige kritiske røster, frykter mindre utgivere.

Uttrykket «plagiering» er merkelig, det kan virke som om RIA-Novosti og Interfax mener de eier nyhetene og at ingen kan videreformidle dem uten å betale for det. Opp mot copyright står pressefriheten og sitatretten. Det virker som om de ønsker å melke andre nyhetsformidlere. Det er noe av samme prinsipp som firmaet som forsøkte å ta patent på «flaske», alle som brukte flaske skulle betale dem.

I Russlands svake rettskultur blir nye vage lover et instrument som kan brukes med vikarierende motiv, økonomiske og politiske. Myndighetene får nok et middel til å tvinge kritiske røster i kne.

The haziness of the bill has been met with some concern by some lawyers and smaller media outlets. There are worries that the vagueness of details could cause confusion and exploitation at the detriment of smaller media bodies. Online newspaper, the Moscow Post, is currently fielding off complaints made by RIA-Novosti to the Federal Mass Media Inspection Service over an alleged recurring plagiarist. The passing of this law could facilitate Novosti’s complaint making into legal and therfore punishable issue. The Post’s editor is firmly against the principle of the bill, describing it as «an opportunity to punish a rival media outlet».

Russia: Drafted legislation includes the news in copyright protection