En av president Putins nærmeste rådgivere, Anatolij Tsjubajs, har trukket seg og forlatt Russland på ubestemt tid, melder flere medier.

Putins talsmann Dmitrij Peskov bekrefter overfor det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti at Tjubais har sagt opp.

Anatolij Tsjubajs var visestatsminister under Jeltsin på 90-tallet, og er kjent som arkitekten bak privatiseringen av russisk industri. Han er den første høytstående Putin-rådgiver som trekker seg etter at krigen startet.

Tsjubajs tilhører ikke Putins aller innerste krets, men er en av få veteraner i Kreml, og har fungert som regimets klimautsending. Han skal ha trukket seg på grunn av motstand mot invasjonen i Ukraina, skriver Bloomberg.

Nyhetsbyrået viser til to nærstående kilder.

Russian climate envoy Anatoly Chubais has stepped down and left the country, citing his opposition to President Vladimir Putin’s war in Ukraine, according to two people familiar with the situation, becoming the highest-level official to break with the Kremlin over the invasion.

Det statlige nyhetsbyrået Tass har bekreftet at Tsjubajs har trukket seg, men oppgir ingen grunn. Kreml-veteranen skal ha forlatt Russland i dag onsdag, opplysninger hans talskvinne avslår å kommentere.

Da Reuters ringte Tsjubais la han bare på, melder nyhetsbyrået.

– Tegn på splittelse i Kreml

At han trekker seg er det hittil tydeligste tegnet på uenighet i Kreml etter Putins invasjon i Ukraina, som ser ut til å ha overrasket mange av presidentens nærmeste rådgivere, skriver New York Times.

A slew of Russian performers and state television journalists have already left the country since the war’s beginning and spoken out against it. But government officials, for now, have stuck to the Kremlin line.

Mr. Chubais is not a member of Mr. Putin’s inner circle of security officials and was seen as one of the few liberal-minded officials remaining in Mr. Putin’s government. But his leading role in Russia’s 1990s economic reforms and his position since 2020 as Mr. Putin’s climate envoy makes him a prominent figure in Moscow.

Det var Anatolij Tsjubajs som gav Putin hans første jobb i Kreml på midten av 90-tallet, og han skal ha appaludert at Putin gikk helt til topps ved årtusenskiftet.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.