Nytt

Sykepleierne på Rigshospitalet i København opplever i stigende grad ubehagelige og truende situasjoner. Bandemedlemmer trenger inn på sykehuset og avdelingene når en av deres egne blir innlagt. Det er en uholdbar situasjon og sykepleierne krever sikkerhetstiltak.

Skal vi have aflåste hospitaler , bevogtet af livvagter og sikkerhedsfolk, og skal alle sygeplejersker nu udstyres med overfaldsalarmer?
Det er i hvert fald, hvad sygeplejerskerne fra Rigshospitalet nu kræver. Plejepersonalet her føler sig i stærkt stigende omfang truet af folk fra det kriminelle bandemiljø. Når et medlem indlægges med kniv- eller skudsår, tropper kammeraterne op på hospitalet og truer sygeplejerskerne på livet for at få adgang til sygestuen.
»Det er nu kun et spørgsmål om tid, hvornår en kollega bliver udsat for livstruende vold eller måske endda mister livet. Respekten for hospitalet som et »helle« for syge mennesker er væk. Vi har valgt at aflåse vores kirker. Det samme bør nu ske med hospitalerne. Folk skal ikke længere bare kunne vade ind uden videre,« siger Lonnie Rasmussen, sygeplejerske og fællestillidsmand for Rigshospitalets 3.200 sygeplejersker.
»Jeg ved, hvem du er«
Udover at foreslå massiv »security« har hun foreslået hospitalsledelsen, at alle sygeplejersker kommer på kurser i konflikthåndtering.
»Mine kolleger oplever rigtig slemme ting. Det er meget almindeligt, at et bandemedlem, som afvises, reagerer med ord som: »Jeg ved, hvem du er« og »du og din familie kan ikke mere føle jer sikre.« Jeg har kolleger, som nu er så panisk angste, at de har valgt ligefrem at fjerne efternavnet på det navneskilt, de bærer på brystet. Nogen har sat et stort stykke tape over navnet.
Vores opgave er at redde patientens liv.
Ikke at lave politiarbejde, som vi nærmest tvinges til i stigende grad, fordi de besøgende bandemedlemmer truer, råber højt og ofte også generer de andre patienter voldsomt.

Bandevold på hospitalerne

B.T. 29. januar 2009

Det var 61 skuddepisoder i København ifjor.