Danske sykepleiere er i økende grad utsatt for trusler og vold. En ny rapport viser at hver fjerde opplevde trusler i fjor.

Ifølge en undersøgelse, der bliver offentliggjort i dag i Dansk Sygeplejeråds nyhedsbrev Synergi, blev basissygeplejersker sidste år udsat for vold og trusler i et omfang, der bekymrer Dansk Sygeplejeråd: 24 procent eller 7500 sygeplejersker blev udsat for trusler, mens 17 procent oplevede vold i form af bid, skub, slag eller spark.

Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd:

– Det er et kæmpe personligt problem for de personer, der bliver ramt. Og for en del kan det få alvorlige, personlige følger. De frygter, om de kan slå til i en lignende situation. Så meget, at de kan blive syge af det og bange for at gå på arbejde, siger hun og påpeger, at utrygge arbejdsforhold på ingen måde fremmer rekrutteringen af sygeplejersker.

Karin Helweg-Larsen, seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed, fortæller, at mens vold mod kvinder i hjemmet er faldende, er vold mod kvinder på arbejdspladserne i stigning.

– En af årsagerne er, at kvinderne i dag er i nogle af de erhverv, hvor man er udsat for vold: politiet, socialrådgivere, parkeringsvagter eller for eksempel sygeplejersker på skadestuerne, siger hun.

Sidste år registrerede politiet 61 skudepisoder i København. På Rigshospitalet ønsker fællestillidsrepræsentant for Rigshospitalets sygeplejersker, Lonnie Rasmussen, øget sikkerhed for personalet. Ikke mindst låste døre.

– Før i tiden var der et kodeks i befolkningen om, at hospitalet var fredet, men i dag fortsætter urolighederne ind på vores område. Hvis nogen kommer ind på en afdeling og vil gøre arbejdet færdig, så er vi ikke særligt sikre. Jeg kunne godt tænkte mig, at hospitalet var aflåst, og at man skulle bruge kort for at komme ind.

Vold og trusler plager sygeplejersker