Nytt

Danmarks ambulansepersonell utsettes jevnlig for steinkast, vold og trusler når de blir utkalt for å hjelpe syke og skadede borgere. Bare i København ble det registrert 32 overgrep mot ambulansepersonell i 2007, og tendensen er økende:

Året før var tallet 26, og i de første syv måneder af 2008 har der været 19 episoder med vold eller trusler, oplyser Københavns Brandvæsen.

»Og det her er kun toppen af isbjerget. Der er langt flere episoder, som aldrig indberettes af vores medarbejdere,« siger Jes Øksnebjerg, der er viceambulancechef i København, til Nyhedsavisen.

I Odense og Århus, hvor Falck kører ambulancer, har man intet samlet overblik over episoderne.

»Men vore medarbejdere oplever også voldelige episoder. Og det er naturligvis helt uacceptabelt, for man skal kunne udføre sit arbejde under trygge forhold,« siger pressechef Mikkel Andreas Beck.

Blant de 19 episodene ambulansepersonell i København har vært utsatt for hittil i år, er trusler om vold fra berusede personer, skubbing fra opphissede pårørende til skadede personer og et bakholdsangrep i bydelen Nørrebro, der menn med innvandrerbakgrunn angrep ambulansepersonellet.

»Det er især berusede og psykisk syge personer eller unge på euforiserende stoffer, som volder os problemer.

Det er dybt alvorligt, for jo mere vi skal tænke på vores egen sikkerhed, jo mere kan indsatsen over for de tilskadekomne blive forsinket,« siger Jes Øksnebjerg og nævner et eksempel, hvor ambulancefolkene var nødt til at evakuere patienten fra et uroligt område, før man kunne gå i gang.

I perioder rykker ambulansene kun ut i enkelte bydeler i København hvis de har politieskorte. Københavns Brannvesen har nå utarbeidet en voldspolitikk for å utruste de ansatte til å håndtere farlige situasjoner.

BT: Ambulance-folk får tæsk mens de redder liv

Document: Brannvesen må ha politi i DK

Document: Ingen utrykning til Rosengård uten politi

Document: UK: Voldelige angrep på brannmenn øker