Kommentar

Jeg har hørt at i et afrikansk land tar man en stor risiko hvis man er skyld i et trafikkuhell og stanser: uskreven lov gir ofrene anledning til å ta loven i egne hender i 24 timer. Nå utspiller det seg lignende tilstander i Danmark.

Nettstedet www.filtrat.dk registrer omhyggelig alt som har med dette tema å gjøre. To episoder fra Rødovre og Albertslund er sjokkerende. Jeg kan ikke huske å ha sett norske aviser beskrive dette. Filtrat kaller det «svenske tilstander», er det verre i Sverige? I troskyldige Norge later vi som ingenting.

Politiet måtte trække kniplerne for at standse 20 ophidsede unge indvandrere, som kom ilende til, efter at en gravid kvinde kørte galt

Indvandrere amok efter banalt uheld

«Et banalt færdselsuheld udviklede sig i går eftermiddag til kaos i Rødovre, vest for København. En gruppe unge indvandrere gik amok og angreb politiet efter at have forsøgt at hive en kvæstet kvinde ud af ambulancen.
Fire politifolk blev angrebet af en ophidset gruppe på 20 unge indvandrere, der kom løbende fra alle verdenshjørner.»I kan bare komme an, bøsserøve og racister,« var nogle af de skældsord, der haglede ned over de fire betjente på stedet. «

«Rødovre Politistation blev tømt for mandskab, og der blev tilkaldt assistance fra Glostrup og Københavns Politi for at dæmpe gemytterne.

Midt under balladen kom den kvæstede kvindes mand kørende med høj fart til ulykkesstedet. Han forsøgte sammen med en lille gruppe indvandrere at hive den kvæstede kvinde ud af ambulancen. «

Et vanlig trafikkuhell: en gravid blir skadd, hun hentes i ambulanse. Det vil ikke hennes omgivelser, som kommer styrtende til og angriper politiet. Det er uhyggelig. Alle som har opplevd en slik mobb, eller har fantasi nok, vet at det er noe av det mest uhyggelige som finnes: mennesker ute av kontroll.

Etter hva jeg skjønner er det ikke dette så uvanlig i Danmark. Det har vært flere episoder:

«..Ulykken skete, da en minibus fra ungdomsinstitutionen Thorshøjgård med to medarbejdere og fem unge og en rød golf med fem unge indvandrere stødte sammen, da Golfen svingede til venstre i krydset Roskildevej-Damgårdsvej og blev ramt af minibussen, der kørte over for grønt.

Lynhurtigt samledes en stor flok tilskuere fra indvandrermiljøet, der var familie og venner til de fem i den røde Golf.

»Vi ved ikke, hvordan de blev tilkaldt, men da det var på sit højeste, var der op mod 100-150 personer. Der var grædekoner og ophidset stemning, så det var faktisk et stort drama, selv om der ikke var sket overvældende skade,« siger vicepolitikommissær Peter Grønbek fra Glostrup Politi.

Chauffør fik dødstrusler

B.T. har fået oplyst, at chaufføren af minibussen efterfølgende blev truet med at blive slået ihjel af nogle af tilskuerne. Dette kan Peter Grønbek dog hverken af- eller bekræfte.»

I Norge vil vi helst tro at det går godt. Vi ønsker ikke å føre en debatt som kan polarisere/opphisse. Mye tyder på at det er helt forfeilet. Virkeligheten har kjørt fra oss for lenge siden.

Episoder som dette er illevarslende: en kan tenke seg hva det gjør med innstilling til politi, publikum, medier…