Nytt

Den palestinske menneskerettsaktivisten, Bassem Eid, tror oppslutningen om Hamas er forbigående. Når krigen er over, kommer skuffelsen. Hva var det hele for? De sitter tilbake i en ruinhaug. Det er motstandens pris.

Når Egypt er motstander på den annen side, er utsiktene til å kunne diktere betingelsene fåfengte. Bassem Eid tror det venter palestinerne en blåmandag. Når våpnene stilner og alt er skutt i filler, er det ikke så lett å vifte med faner og hylle det som i praksis er et nederlag.

Hamas största problem är att de ser det som en framgång ju fler palestinier som dödas. De försöker inte rädda sitt folks liv, hävdar han. Det är det som borde stå främst hur du kan förhindra att ditt folk offras för ingenting. Vad är målet och strategin, undrar han. Kommer de kunna förgöra Israel, nej det kommer inte hända.

Eid tror att kriget kommer att dra ut, kanske flera veckor, ända tills Israel helt förstört Gazas infrastruktur. På kort sikt kommer Hamas att gynnas och få fler sympatisörer i området, men inte på lång sikt, för då kommer palestinier att börja kritisera internt.

För enligt Eid är det till och med så nu att många, framför allt på Västbanken, ser tiden före första Intifadan i december 1987 som bättre än i dag, då allt har blivit sämre, trots att det också då rådde israelisk ockupation.

NRKs Anders Tvegård hadde et intervju med Eid idag hvor han sa det samme som til Sveriges Radio. Eid må være en modig mann. Men kanskje han er nærmere hva palestinerne tenker i sitt stille sinn. Hva palestinerne sier på tv er ikke nødvendigvis hva de mener.


Pessimism om lösning i Gaza