Nytt

Organisasjonen Palestinian Return Centre samlet 15.000 palestinere til konferanse i Malmø lørdag. Det er for å påminne verden om vår eksistens ble det sagt. Men hvem står bak og hva er budskapet?

Sydsvenskan skriver: Det var debatt om å få slutt på «den israelske okkupasjonen», men ordet to-statsløsning var ikke fremme.

På en stor scen i mitten av utställningshallen förs en paneldebatt där deltagarna diskuterar hur «den israeliska ockupationen» av Palestina kan upphöra.
Det är inte tal om att diskutera en tvåstatslösning med Israel och Palestina som separata nationer.
Selv om man ikke eksplisitt hyller voldelig kamp, ligger det mellom linjene. Det samme gjør kart som ble vist der Israel ikke fantes. Montrene var viet palestinske lidelser og israelske overgrep. I sum er budskapet ganske klart.
Konferensens livsluft och huvudtema är kritiken mot Israel. I flera montrar dokumenterades israeliska övergrepp mot fångna palestinier. På kartor som fanns till salu bland utställarna hade Israel helt suddats bort från den palestinska kartbilden.
Ordet «livsluft» er rammende.
Kanskje ikke så rart når bakmennene er Hamas og Det muslimske brorskap? Nordeuropeiske stater lukker øynene for hva som utspiller seg i deres midte. Konferansen har tidligere funnet sted i Berlin og Paris.
Den israelske ambassadøren til Sverige, Isaac Bachmann, opplyste offentligheten om hva slags gjester som var invitert i en artikkel i Sydsvenskan:
Flera kontroversiella talare har bjudits in till årets konferens i Malmö, först och främst den tidigare stormuftin av Jerusalem shejk Ekrima Sa’id Sabri, som har inreseförbud till Nederländerna sedan 2007 på grund av sin antisemitiska retorik och uttalanden om Israel.
I en intervju med den italienska dagstidningen La Republica den 24 april år 2000 förnekade Sabri att sex miljoner judar mördades under Förintelsen och påstod att den medförde betydligt färre dödsoffer.
Shejk Sabri motsätter sig mycket starkt att sälja land till judar, något han anser bör straffas med döden. Om en muslim säljer sin mark till en jude, anser Sabri att man inte bör få be för hans räkning eller begrava honom på en muslimsk begravningsplats.
I en intervju med den egyptiska dagstidningen al-Ahram al-Arabi den 28 oktober år 2000 gjorde Sabri ett stort antal antisemitiska uttalanden så som ”jag är fylld av ilska mot judarna”. I samma intervju konstaterar han att ”landet Palestina inte endast är Jerusalem; detta land sträcker sig från Jordanfloden till Medelhavet”, ett uttryck som ofta används av extremister som önskar att staten Israel ska upphöra och ersättas av en palestinsk stat.
Förutom hatet mot judar och Israel ger shejk Sabri uttryck för ett allmänt hat mot Väst. Den 24 augusti 2001 höll han en predikan i den palestinska myndighetens radiokanal där han sade: ”Allah, krossa USA, dess kollaboratörer och agenter. Allah, krossa Storbritannien…”.
Andra kontroversiella talare bokade till lördagens konferens är den brittiska politikern baronessan Jenny Tonge och Ramy Abdu.
Jenny Tonge har gjort en lång rad uppviglande och ofta antisemitiska uttalanden mot både Israel och judiska företrädare i Storbritannien.
Ramy Abdu var tidigare regionansvarig på Council of European Palestinian Relations, en lobbygrupp för Hamas inom EU.
To medlemmer av Riksdagen trakk seg fra konferansen da dens jødefiendtlige profil ble kjent.
Men man må spørre: Hva kan det komme av at de samme kreftene kan samles igjen og igjen til store konferanser uten at noe skjer? Det kommer advarsler, eller opplysende artikler i etterkant, som etter Islam Nets påskekonferanse. Men ingenting skjer. De samme hatpredikantene kommer igjen neste år.
Imens er myndighetene svært opptatt av å jakte på høyreekstremister på nett eller radikaliserte europeere. Men 15.000 palestinere kan samles i en Hamas-vennlig setting, uten at noen reagerer.
Sydsvenskans reportasje er forsiktig. Det er ikke noe kritisk blikk på talerne eller hva som ble sagt. Man ligger lavt.
http://www.sydsvenskan.se/2016-05-08/palestinier-intog-hyllie-for-mote
http://www.sydsvenskan.se/2016-05-05/israels-ambassador-an-en-gang-visar-det-sig-att-den-palestinska-aktivismen-i-e