Nytt

En marokkansk kvinne som har bodd i Frankrike siden 2000 og har tre barn med sin franske mann, er blitt nektet statsborgerskap av Frankrikes høyeste domstol med den begrunnelse at hennes levesitt ikke lar seg forene med franske verdier.

Dommen vil ventelig vekke oppsikt over hele Europa. Frankrikes høyeste domstol sier at man må ha internalisert visse sekulære verdier: man må ha forstått prinsippet om laïcite f.eks. Men kvinnen lever helt isolert, og er iført heldekkende burka når hun går ut. Bare øyene synes såvidt.

Domstolen sier at slik kan man ikke leve hvis man vil være en del av det franske samfunn. Det er en radikal fortolkning. Vanligvis pleier statsborgerskap å gå etter formelle kriterier. Nå sier Conseil d’Etat at man må forstå og kjenne de sekulære verdiene samfunnet bygger på.

The Conseil d’Etat, France’s highest court, said her religious practices were «incompatible with essential values of the French community, particularly the principle of equality of the sexes». Until now, the court had rejected only Muslim applicants deemed sympathetic to fundamentalist groups.

The 32-year-old Moroccan woman, named as Faiza M, lives with her French husband and their three children, all born in France. The family practise Salafism, which involves a strict interpretation of Islamic dress-codes and personal status law, and as such Mme M wears a black burqa that covers her body except her eyes.

Dommen var en ankebehandling. Hun fikk avvist sin søknad første gang i 2005. Nå er dommen endelig.

Emmanuelle Prada-Bordenave, the government commissioner who delivered the ruling, said Mme M had presented herself for interviews with immigration officials «attired from head to toe in the clothing of women from the Arabian peninsula, with a veil covering her hair, forehead and chin and a piece of cloth over her face. Her eyes could only be seen through a small slit. She lives virtually as a recluse, disconnected from French society. She has no concept of laïcité [the French doctrine of religious neutrality] nor the right to vote. She lives in total subservience to the men in her family.»


No French citizenship for veiled ‘radical’ Islamic wife