Hamas stanset drivstoff til Gaza

Christine Mohn

I henhold til norske medier nekter Israel innbyggerne i Gaza å motta hjelpesendinger med mat, medisiner og drivstoff. Denne artikkelen kunne neppe stått på trykk i en norsk avis:

Hamas militiamen in the Gaza Strip on Sunday attacked fuel trucks headed toward the Nahal Oz border crossing, forcing them to turn back, sources in the Palestinian Petroleum Authority said.

«Dozens of Hamas militiamen hurled stones and opened fire at the trucks,» the sources added. «The trucks were on their way to receive fuel supplied by Israel. The drivers were forced to turn back. Some of them had their windshields smashed.»

The Palestinian Petroleum Authority reached an agreement with Israel over the weekend to receive 250,000 liters of fuel after UNRWA complained that it did not have enough fuel to distribute food aid to more than 500,000 Palestinians in the Gaza Strip.

The Palestinian Authority Health Ministry also accused Hamas of blocking fuel supplies to hospitals and clinics in the Gaza Strip. The ministry said Hamas gunmen opened fire at a number of trucks that were trying to transfer fuel to the hospitals and clinics.

Eyewitnesses in Gaza City said that at least on four occasions over the past few weeks, Hamas militiamen confiscated trucks loaded with fuel shortly as they were on their way from Nahal Oz to the city.

They added that the fuel supplies were taken to Hamas-controlled security installations throughout the city.

«Hamas is taking the fuel for the vehicles of is leaders and security forces,» the eyewitnesses said. «Because of Hamas’s actions, some hospitals have been forced to stop the work of ambulances and generators.»

PA officials in Ramallah said Hamas’s measures were aimed at creating a crisis in the Gaza Strip with the hope that the international community would intervene and force Israel to reopen the border crossings.
follow us in feedly
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.