Nytt

SV reagerer på at israelsk marine skal delta i en NATO-øvelse i norsk farvann i juni. SV mener det minner om hvitvasking av en okkupasjonsmakt. SV har ikke noe problemer med at russisk marine også skal delta.

Øvelsen er ikke spesielt militaristisk. Det er å trene på redning av mennesker fra en sunket undervannsbåt. At SV reagerer på at israelere deltar i en redningsøvelse tyder på at SV rent prinsipielt ikke vil ha representanter for det offisielle Israel i Norge.

På Stortinget sitter representanter fra regjeringspartiet SV. De liker ikke at soldater fra Israel skal trene i Norge. Bjørn Jacobsen, forsvarspolitisk talsmann for SV var ukjent med at Israel skal delta i øvelsen i Norge.

– Det blir jo helt feil, for det blir en slags hvitvasking av en okkupasjonsmakt som jeg ikke synes noe spesielt om, sier Jacobsen til NRK.

Ifølge regjeringspartiet SV er Stortinget ikke informert om deltakelsen.

Kommandørkaptein i Sjøforsvaret Åge Bernt Svendsen mener at det er en selvfølge at Israel skal bli med på øvelsen.

– Som en del av ubåtredningssamarbeidet så er det helt naturlig at Israel også deltar da de også opererer undervannssbåter slik at de kan hjelpe oss, og vi kan hjelpe dem i farens stund, sier Svendsen.
Ikke militært samarbeid

Øvelsen går ut på å redde mennesker opp fra en sunket undervannsbåt. Tre redningssystemer vil bli testet; et amerikansk, et russisk og systemet Nato Submarine Rescue System (NSRS) som eies av Norge, Frankrike og Storbritannia.

Israel stiller blant annet med marinedykkere, hjelpepersonell og observatører. Det er ikke klart hvor mange israelere som skal være med, men antallet skal være lite.

SV mot israelske soldater i Norge