Feature

moshe.ber-yuda.jpg

Moshe Ber-Yuda var åtte år da han så faren, journalisten Alfred Kastner, bli ført bort av tyskerne i hjembyen deres i Slovakia. Han så ham aldri igjen. Moshe overlevde i skjul med to søsken og emigrerte til daværende Palestina. Han har aldri blitt kvitt tanken på hva som skjedde med faren. Etter 66 år fikk han visshet: faren ble drept i Majdanek i Polen. Det er åpningen av arkivene i Bad Arolsen som ga svaret. Mange andre vil også få svar.

The Bad Arolsen documents — transportation lists, Gestapo orders, camp registers, slave labor booklets, death books — contain references to about 17.5 million people, Jews and non-Jews. It is the largest registry of Holocaust victims ever.

The archive showed that Bar-Yuda’s father, Alfred Kastner, was killed in a Nazi gas chamber at the Majdanek death camp in Poland on Sept. 7, 1942, less than six months after his son watched him being taken away. Bar-Yuda said despite the tragic ending, he was grateful to finally have some closure and an exact date to recite Kaddish, the Jewish prayer for the dead.

«I don’t want to say I feel terrible, and I don’t want to say the word ‘happy,’ but I feel like this open wound has finally been closed,» he said. «It closed very sadly but at least it closed.»

Holocaust survivor learns father’s fate