Det gis et inntrykk av at Terra Securities har gått langt ut over grensen for hva som er vanlig. Eksperter og kommentatorer himler med øynene. Men man kan ane et bakenforlliggende motiv: det gjelder å unngå søkelys på hele bransjen som arbeider for å sanke inn uvitende folks penger. Terra-skandalen er slett ikke enestående.

En historie fra den traurige norske hverdagen: mannen i 50-årene stikker innom banken for å høre om et billån, men kommer ut til kona med noe helt annet. – Du har gjort tidenes investering, sier rådgiver og klapper ham på skulderen. Paret skal betale 7.000 kroner hver måned i fem år. Da er de «garantert» utbetalt 350.000. Da skal det kjøpes ny bil og badet skal pusses opp. Men når de fem årene er gått og de kommer for hente «gevinsten» er kassen tom. Det er ingenting til utbetaling. De går i sjokk. Banken tilbyr dem 20.000 i «erstatning». Fulle av skam, og med et ønske om å legge det bak seg, takker de ja til det.

Historien er ikke enestående. Bankene driver en meget aggressiv kampanje mot kunder for å få dem til å investere sine sparepenger. De ansatte forsvarer seg med at de blir pålagt å drive slike kampanjer. Når lokalbanken går på kundene, trekker man også veksler på personlig goodwill. Man risikerer å gjøre ansatte medskyldige i tap av sparepenger til folk man kjenner. Kanskje blir vedkommende overtalt til å ta opp lån på huset. Dette er bevisst kynisme. De som klekker ut produktene vet godt hva nedsiden er. Hadde den vært kommunisert, vil ingen kjøpt produktene. Det er således snakk om å føre folk bak lyset i flere ledd: både i utklekking av produktet, i markedsføringen, og en aggressiv kampanje overfor kundene.

Dette rammer ofte vanlige folk, som lar seg fascinere av pengegalloppen. Eller: de stoler på banken med den fine logoen, som legger all sin prestisje i å fortelle hvilket fantastisk produkt de kan tilby.

Bak disse kampanjene ligger en filosofi, som går ut på at det er ok å bedra folk, bare man gjør det innenfor reglene. De er utklekket av folk fra høyere læresteder og bestilt av sjefer som skal ha pene tall på bunnlinjen/høy aksjekurs. Disse folkene vet godt hva de gjør. Men de korrumperer også sine ansatte som må få kundene på kroken.

Slike bedragerier er lov. Og myndighetene later som ingenting. Terra Securities-saken er et sammenfall av omstendigheter som gjør at det groteske kommer frem. Men i prinsippet skjer lignende ting hver eneste dag: folk lures til å gå inn på noe de ikke aner hva er.

En kjent investor sendte en SMS til Rune Brynhildsen da han ble tiltalt for innsidehandel: – Bare idioter blir tatt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂