Bilde: CEO for Nordea Caspar von Koskull legger frem tredje kvartalresultat og forteller at 6.000 ansatte må gå. Foto: Jessica Gow/Reuters/Scanpix

Nordea er Nordens største bankkonsern med 32.000 ansatte. Nå varsler selskapet oppsigelse av 6.000 ansatte over en periode på fire år.

Men dette er ingen vanlig nedbemanning pga dårligere tider. Det er snakk om en omstrukturering mot en ny måte å drive bank på, som trenger færre ansatte og som gir større fortjeneste.

Den digitale økonomien gjør mange mennesker overflødige. Her snakker vi ikke ufaglærte, men såkalte white-collar-yrker. Det er samme tendens som rammet middelklassen i USA og som gjorde at Trump vant valget.

For storselskapene tenker ikke på de ansatte. De tenker på bunnlinjen. De har ingen kontrakt, hverken med samfunnet de er del av eller sine ansatte.

DnB la frem sine resultater for tredje kvartal. Overskuddet er astronomisk:

Nøkkeltall fra DNBs resultatregnskap for tredje kvartal 2017. Tall for samme periode i 2016 i parentes.

* Driftsinntekter: 12,9 milliarder kroner (12,4 milliarder kroner)

* Driftsresultat før skatt: 7,29 milliarder kroner (5,209 milliarder kroner)

* Resultat etter skatt: 5,6 milliarder kroner (4,08 milliarder kroner) (NTB)

5,6 milliarder av inntekter på 12,4 milliarder er nesten ikke til å tro. Den som er kunde i DnB vet at servicen ikke står i forhold til disse tallene. Forsikringsdelen har lagt om datasystemene. Etter en uke var de fortsatt nede for kundene. Nettbanken har vært nede gang på gang. En avdeling har ikke tilgang på informasjon om kunden tilhørende en annen avdeling.

Hvorfor er servicen så dårlig? Noe må skyldes dårlig ledelse. Men noe gjelder nok at det er ikke på privatkundene at banken tjener mest, og nordmenn er trege til å ta sin hatt og går.

Netto renteinntekter steg i samme periode til 9 milliarder kroner, fra 8,48 milliarder kroner.

I den nye økonomien «rykker» selskapene fra – sine ansatte, kundene og samfunnet. Samfunnet er trege til å forstå at bankene ikke føler noen lojalitet, det er emosjonelt tomprat.

Bankene er del av en global økonomi. De er transnasjonale.

Tallet 6.000 oppsagte er et enormt tall, og det er bare begynnelsen. Robotene vil ta over deler av finansnæringen.

Mediene rapporterer kvartalstall som før. Både DnBs knalltall og Nordeas oppsigelser forteller noe om fremtiden.

Hva skal alle de oppsagte gjøre? Omskolere seg, men til hva?

Det er en masse hype rundt den digitale økonomien. Det er vinnerne som fører ordet. I tekno-optimismen passer det ikke med ordet «taper».

Men det er det de er. I USA var de mange nok til at de brøt ut og stemte inn Trump. Det har demokratene ennå ikke orket å ta inn over seg.

Heller ikke venstresiden i Norge orker det, og med Støre ved roret er det nærmest umulig. Han lever av de samme gulleggene som DnB.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂