Nytt

Hva lå bak urolighetene ved Den røde moské i Islamabad? Den pakistanske filmen «I Guds navn» forsøker å gi et svar. Filmen har fått stor oppmerksomhet. Folk går mann av huse for å se den, men islamistene fordømmer den.

Bare kort tid før han ble drept sa en av brødrene i Den røde moské, Abdul Rashid Ghazi, at filmen aldri burde vises. Han kalte den blasfemisk og u-islamsk.

Pervez Musharraf fikk en lukket screening før premieren og ble så begeistret at han siden har sett den to ganger. Men man får ikke sett den i hovedstaden Islamabad. Der ble den siste kinoen brent ned av en sunni-mobb for fire år siden.

Filmen er basert på en sann historie av regissøren Shoaib Mansoor. Han var med å gjøre gruppen Vital Signs til Pakistans mest berømte. Sangeren Junaid Jamshed var et stort idol for pakistansk liberal-orientert ungdom, som går i t-skjorte og jeans. Særlig etter at militærdiktaturet til Zia ul-Haq var over, lengtet ungdom etter større frihet.

Men Jamshed ble totalt forvandlet av 911. Han ble religiøs: lot skjegget gro, byttet olabuksene med shalwas kameez, og sluttet seg til den sekteriske gruppen Tabligi Jamaat. Verst av alt i Mansoors øyne: han tok avstand fra musikk og film.

The inspiration for the movie, Mr. Mansoor writes, came from Junaid Jamshed, the former lead singer for Pakistan’s most successful rock band, Vital Signs. Like the lead character in the movie, Mr. Jamshed turned from rock star to mullah after 2001.

Jamshed was once a joyous icon for the Western-looking youth of the 1980s, after the Soviet-Afghan War and the Islamic military rule of Gen. Zia-ul-Haq came to an end. But six years ago, he turned a corner and quickly became one of the most high-profile Islamic preachers associated with the Tablighi Jamaat, a Muslim missionary group that spans the globe.

A metaphor for the segment of society that was rejecting Western influence in a time of war, Jamshed grew a full beard and swapped his tight jeans and T-shirts for a more nationalistic salwar kameez. He dedicated himself to spreading the word of the Koran to the masses and preaching about the evils of music.

Mansoor, who was a close friend and had helped propel Vital Signs to mega-stardom, was disturbed by Jamshed’s transformation. «It really shook me badly,» the director told a local magazine before the movie premierèd. «I couldn’t believe God could hate the two most beautiful things he has given to mankind … music and painting.»

«I felt that a confused man like Junaid had no right to confuse thousands of his youthful followers,» he said.

Filmen er historien om to overklassegutter: den ene blir musiker, utdannet i Vesten, og den andre blir mujahedin i Afghanistan. Det er en alvorlig advarsel mot ekstremisme.

The movie centers around an upper-middle class Pakistani family, the kind whose stories the director Shoaib Mansoor – a successful age-old hand in Pakistan state media – made a name for himself portraying in popular soap operas in the 1980s. The story of two musician brothers – one studies music in Chicago and the other becomes a Taliban fighter in Afghanistan following the American invasion – is a fantastical tale that warns its audience of the threat of Islamic radicalism to Pakistanis.

Det er interessant å se i hvilke provinser en slik film kan vises, og hvor det er utenkelig. Det sier noe om store regionale forskjeller og spenninger i landet.

the movie is now showing all over the Punjab province, the Pakistan Army’s stronghold, in the city of Karachi the financial capital, and a few well-to-do surrounding towns in Sindh. It is unlikely to make its way west to the provinces bordering Afghanistan and Iran. The uncensored movie is not only likely to be rejected by the provincial governments led by Islamist parties, but also by the Pashtun and Baluchi tribes themselves, who are portrayed as violent, cunning, and chauvinistic religious fanatics in the movie.

Filmens suksess forteller noe om hvor viktig mediene er for å bekjempe ekstremismen og åpne opp samtalen. Det er ikke for ingenting at mobben brenner ned filmteatrene.

The new movie that’s all the rage in Pakistan