Sakset/Fra hofta

mosque14_185530a.jpg

Det største dramaet ved Den røde moske i Islamabad er kanskje ikke det utvendige, men det som får ti år gamle jenter til å lengte etter martyriet etter bare to måneders opphold. Ekstremismen kan destabilisere Pakistan.

The chicken has come home to roost, sier amerikanerne. Man høster som man sår. Den røde moske ble grunnlagt av Maulana Abdullah. Den gang var slagordet jihad mot Sovjetunionen. Sikkerhetsoffiserer frekventerte moskeen. Pakistan har drevet innblanding i Afghanistan og manipulert utviklingen: Taliban var deres avkom. Nå blir de selv oversvømmet av ekstremismen.

The Red Mosque first earned a reputation for militancy in the 1980s when its founder, Maulana Abdullah, won favour from the military dictator Zia ul Haq, who encouraged Pakistanis to join a jihad, or holy war, against the Russian occupation of Afghanistan. Senior intelligence officers prayed at the mosque and the cleric forged strong links with Osama Bin Laden and the Taliban regime in Kabul that sheltered him.

When Abdullah was assassinated, the mosque was taken over by his two sons, Ghazi and Maulana, who was captured last week as he tried to flee disguised in a burka.

They called for jihad against the United States, supported the Taliban and linked up with militants in deeply conservative tribal areas on the Afghan border. The current conflict began after the authorities warned the mosque that it had illegally seized government land and must give it up. Its leaders responded in March by sending in burqa-clad women armed with Kalashnikov rifles to occupy a government-run children’s library next door.

Musharrafs allianse med USA i krigen mot terror var midlertidig og taktisk. CNNs Nick Robertson har laget en tankevekkende dokumentar om Pakistan som den nye Terror Central. Den tidligere guvernøren for Tribal Areas, som var med å fremforhandle «kapitulasjonen» med lokale stammeledere, der hæren lovte å trekke seg tilbake mot at Taliban og Al Qaida ikke fikk operere, sa rett ut at det var på de gjøre opp regnskapet for alliansen med USA. Hvor mye kostet den Pakistan og gikk på tvers av landets interesser?

Talilbans ledelse lever i byen Quetta, uanfektet. Hvorfor er ikke flere Al Qaida-ledere blitt tatt, spurte Robertson og fikk svar fra en modig journalist: fordi Pakistan ikke ønsker at det skal skje. Det vil koste for mye politisk. Musharraf har drevet et dobbeltspill. Det er nå blitt synlig, og han må velge side. Han velger ekstremismen. Han tror han skal kontrollere tigeren, og samtidig deler han noen av de grunnleggende holdningene. Det kommer særlig til uttrykk i støtten til separatistene i indisk Kashmir. Musharraf kaller dem frigjøringshelter. Men de er trent og utstyrt av hæren. Kashmir-geriljaen er kontaktpunkt til Al Qaida. Det er nå fri flyt mellom Taliban, Al Qaida og Kashmir-geriljaen, og Pakistans hær opererer i dette miljøet.

Den mest sensasjonelle opplysningen var at det er pensjonerte junioroffiserer som er instruktører i Al Qaids treningsleire i Pakistan! Det sa en agent som har arbeidet med oppsporing av Al Qaida-ledere, med forvrengt stemme og fullstendig anonymisert.

Martyrer

Derfor handler beleiringen av Den røde moske om noe langt mer enn to forskrudde imamer og deres tilhengere. Det handler om et klima som får foreldrene til å sende barna til skoler for at de skal få en religiøs oppdragelse, men de vil ikke forstå at de ender opp som martyrer, som vil sprenge det pakistanske samfunnet i lufta.

The Times Dean Nelson har en illustrerende historie om Saima Khan på ti og hennes søster.

SAIMA KHAN wants to die a martyr. Life is transient, she told her father in a telephone call last week, and the real glory is to sacrifice it for Allah. Her statement would be alarming at any age, but Saima is only 10.

As she spoke, rifle shots rang out, the acrid smell of tear gas drifted over Islamabad and hundreds of troops surrounded the pro-Taliban Red Mosque, a religious school complex in the heart of Pakistan’s capital where Saima was among hundreds of children being held as virtual hostages in a stand-off between militants and the government.

Saima and her 14-year-old sister, Asma, were embroiled in a struggle for the soul of Pakistan in which up to 70 militants died last week and more than 100 were injured, according to mosque officials.

Holed up inside the complex behind the lines of troops and razor wire, the children – many of them girls whose families had sent them to the mosque to receive a strict Islamic education – repeatedly rejected relatives’ entreaties to leave before a threatened army onslaught.

There was evidence that many had been brainwashed into a cult of martyrdom, and the authorities feared last night that some were being prepared to be suicide bombers. In barely eight weeks, Saima had been transformed from a religious but fun-loving girl to a jihadi, grimly craving martyrdom.

At the barricades, her father, Luftullah Khan, a shopkeeper, frantically pestered soldiers to let him rescue both his daughters. But when he got through to them on their mobile telephone, they said they preferred martyrdom to freedom.

«I spoke to my daughter. She said there was no food or water left. I tried to arrange a meeting, but she said, ‘We’re here; my dead body will be here. I will not leave my teachers’,» Khan said.

His bewilderment at her sudden transformation reflects that of a nation that can barely believe the events unfolding in the shadow of General Pervez Musharraf’s presidential palace.

Faren fikk til slutt lurt ut døtrene ved å si at moren var blitt alvorlig syk og lå ute på fortauet. Men de ble sinte over å ha blitt lurt for martyriet.

Brainwashed children plead to die as martyrs in Red Mosque siege