Nytt

I ni timer forhandlet en 12-manns delegasjon med de beleirede i Den røde moske om en overgivelse. -Men hva skal skje med de utenlandske militante? spurte lederen Abdul Rashid Ghazi. -De vil bli behandlet etter loven, var svaret. Da la Ghazi på telefonen.

Episoden sier mye om hva som egentlig foregår rundt Den røde moske. De som egentlig trekker i trådene ønsker total seier eller at det skal ende med martyriet, hvilket går ut på ett. Martyrenes blod gjødsler marken.

Det er flere tegn på at Den røde moske ikke drives av «nuts», men er knyttet til de ekstreme kreftene i Tribal areas, på grensen til Afghanistan. Byråene har tidligere meldt at foreldre fra disse områdene har sendt barna sine til madrassaen i Den røde moske. Nå kommer det frem at det også finnes utenlandske jihadister i moskeen. Ghazi har tidligere benektet dette.

20.000 mennesker demonstrerte mandag i Bajur i nordvest mot stormingen av moskeen. Flere hundre militante bar masker. Demonstrasjonen ble ledet av den ettersøkte religiøse lederen Maulana Faqir Muhammed.

Musharraf kan ha oversett at en slange ble næret ved hans bryst – midt i hovedstaden – bare noen hundre meter fra presidentens palass. Han reagerte først da det var «for sent» – da ekstremistene høster en propagandaseier.

Hvem er de ekstreme?

Vestlige medier pleier å fremstille Musharrafs regime som et bolverk mot ekstremistene, men spørsmålet er hvor meningsfullt en slik distinksjon er. Kanskje det heller er et spørsmål om makt, ganske enkelt. Regjeringen skrider inn mot ekstremistene først når de åpent trosser myndighetene. Ellers lar de dem i fred. Derfor har ekstremismen blomstret som aldri før under Musharraf.

Det er delvis av bekvemmelighetshensyn, men også fordi Musharrafs regime er svært ambivalent overfor Vesten. Det kan også være vanskelig å se forskjell på oppfatningen av at islam og Pakistan er under angrep. Nasjonale og religiøse følelser løper over i hverandere. Faktum er at Pakistan er i ferd med å bli et stor sikkerhetstrussel; både regionalt og internasjonalt.

Det er betegnende at statsråden for religiøse saker, som var med å organisere angrepet på Den røde moske, er den samme som spådde at Salman Rushdie kunne bli drept av en selvmordsbomber – og «rightly so».

Pakistan’s Religious Affairs Minister Mohammed Ijaz ul-Haq — quoting the mosque’s leader — said foreign militants were among the defenders. He did not give the numbers or their nationalities.
..
Ul-Haq said the negotiations broke down on the issue of what would happen to foreign militants within the compound.

The minister said that during the talks, Ghazi suddenly asked what would happen to the foreign militants. The government side, he said, responded that they would be dealt with according to the law.

«On hearing it, Ghazi stopped the telephone conversation,» ul-Haq said.

He said it was the first time that Ghazi acknowledged that foreign militants were present inside the mosque.


Troops storm Pakistan mosque compound