Al Qaida-ledelsen er langt fra «fanget» i Waziristan-provinsene, nord og sør, i Pakistans grenseområde mot Afghanistan. Tvert om har det strømmet hundrevis av utenlandske jihadister til området, og Al Qaida er i ferd med å forvandle området til et nytt Taliban-land.

Det er en situasjon milevis fra den Musharraf-styret presenterer. Carlotta Galls artikkel om Waziristan er meget oppsiktsvekkende. Den slår bena under alt Pakistan har sagt den senere tid om å knekke Al Qaida.

Det er regjeringshæren og sivile myndigheter som er på defensiven, skal vi tro Nytimes-journalisten. Det er herfra nye angrep mot Afghanistan planlegges. Hvilket stemmer med noe Ahemd Rashid sa til BBC sist uke: pashtunerne i Afghanistan lar seg ikke bevege til å angripe Kabul-regjeringen eller NATO/USA-styrkene. Det er blant pashtuner i grenseområdene på pakistansk side at det foregår en radikalisering.

Nord- og Sør-Waziristan omfatter 6 millioner mennesker. Det er kjent som et meget religiøst område. Men Al Qaida har introdusert sin egen enda mer ekstreme form, som understreker at det pågår en kamp mellom Gud og Satan. Alt vurderes ut fra en slik synsvinkel.

Al Qaida rekrutterer fra unge, arbeidsløse analfabeter. Motstandere blir effektivt likvidert.

Pakistani officials who know the area say the military campaign is bogged down, the local political administration is powerless and the militants are stronger than ever.

Noen leste svakhet i Osama bin Ladens tale sist uke. Men ifølge reportasjen er Al Qaida langt fra svake.

The officials said they had been joined by possibly hundreds of foreign militants from Arab countries, Central Asia and the Caucasus, who present a continuing threat to the authorities within the region.

The tribal areas are off limits to foreign journalists, but the Pakistani officials, and former residents who did not want to be identified for fear of retribution, said the militants – who call themselves Taliban – now dispensed their own justice, ran their own jails, robbed banks, shelled military and civilian government compounds and attacked convoys at will. They are recruiting men from the local tribes and have gained a hold over the population through a mix of fear and religion, the officials and former residents said.

An American military official in Afghanistan, in an e-mail response to questions about Pakistan’s tribal areas, said: «I believe this region is going through a period of revolutionary change, in which moderates and extremists fight for the future of their nations. And with vast, lawless areas in which Taliban-style justice holds sway, Pakistan faces serious challenges.» The official agreed to comment only on the condition of anonymity.

Norske journalister elsker å fremheve at Pakistan under Musharraf er USAs beste venn i kampen mot terror. Det er selvfølgelig en forenkling inntil karikatur. Det er og må være sterke spenninger og motsetninger mellom de to land. Så sent som ikveld dro Wenke Eriksen frem at 18 sivile var blitt drept i et amerikansk angrep sist uke. Det hun ikke nevnte var at minst fire Al Qaida-ledere ble drept. Og folkene som hadde invitert Al Qaida til middag, var vel ikke helt uskyldige.

…officials and residents say the militants are far more numerous, and have embarked on a disruptive campaign of terrorism, particularly in North and South Waziristan: in the last year, 108 pro-government tribal elders, 4 or 5 government officials, informers and even 2 local journalists, have been assassinated by militants, local journalists say.

Now, the heaviest fighting has shifted to North Waziristan, where there are reports of casualties among the military or the civilian population almost daily. At least three small mountain lookout posts built by the army with American funds have been knocked out, one official who was there recently said.

«The situation is going from bad to worse,» the official said. «No one can raise their voice against the Taliban.» Armed local militants come and go freely and have even opened offices in the 2_kommentar bazaar of Wana, in South Waziristan, driving up in pickups filled with armed fighters. They use the offices to recruit followers from the large, illiterate and unemployed youth of the area, a former resident said, asking not to be identified for fear of retribution from the militants.

Musharrafs styre er kjent for å gjøre symbolske gester, som ser ut til å være en innskrenkning av de ekstreme kreftene, slik som kravet om registrering av madrassaer. Så går det en tid, og ting er tilbake ved det gamle. Regimet forsøker å finne en balanse og forhandle med ekstremistene. Det våger ikke utfordre dem. Det samme gjelder også de militante i Waziristan.

Al Qaida og de militante utryddet nylig en bande som hadde plaget lokalbefolkningen. Det er samme takter som da Taliban gjorde seg populære i Afghanistan. De militære løftet ikke en finger. Nå er de militante uhyre populære blant lokalbefolkningen.

Pakistan’s Push in Border Areas Is Said to Falter

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂