Vi har vennet oss til at Afghanistan er en lavintensitet-konflikt, hvor ting langsomt blir bedre. Slik ser det ikke ut lenger. Grunnen er at grenseområdene i Pakistan er blitt tilholdssted for Al Qaida og et rekonstituert Taliban, som bruker dem som springbrett for angrep inne i Afghanistan.

Den balansen som tidligere har eksistert, er forrykket: De militante i grenseområdene er blitt sterkere, og de utfordrer også Musharraf.

Hele uken har det pågått demonstrasjoner mot USA og Musharraf for Hellfire-angrepet mot landsbyen Doldomeda, der 18 ble drept.

I Afghanistan har det også vært demonstrasjoner, – mot Pakistan, for selvmordsangrepet i Spin Boldak, der .. ble drept. Afghanerne er ikke vant med selvmordsangrep. De er overbevist om at «trøbbelet» stammer fra den andre siden av grensen.

Afghanistan, for its part, has applauded the more aggressive U.S. stance. Afghan officials say they want the United States to go even further to stop Pakistan-based militants, who are hitting hard at a time when international commitments to securing Afghanistan have come into doubt.

Meanwhile, along the border, tensions continue to rise.

«We have a lot of grief in our hearts,» said Abdul Hakim Jan, an Afghan tribal leader who helped organize a protest beside a border crossing Wednesday following the deadliest suicide bombing in Afghanistan in the four years since the fall of Taliban rule. «All the terrorists and the enemies of Afghanistan are because of Pakistan. They are receiving their training there and they are being sent to Afghanistan for attacks.»
..
«It is difficult for me to imagine how it can happen without some kind of support from outside Afghanistan,» said Foreign Minister Abdullah Abdullah.

Others direct blame squarely at Pakistan, which they believe is trying to gain more influence in Afghanistan by sowing instability.

Samtidig skal amerikanerne redusere styrken fra 19.000 til 16.500 mann. På papiret skal NATO kompensere, men de har ikke samme troverdighet. Nederland har ennå ikke bestemt seg for om de skal sette inn soldater.

Det oppsiktsvekkende nye er at Waziristan og grenseområden er blitt tilholdssted for Al Qaida og Taliban. Disse områdene er historisk «lovløse» dvs. myndighetene har tradisjonelt lite de skal ha sagt. Det gjør det ekstra vanskelig å gripe inn at befolkningen har latt seg overtale og skremme til å gi Al Qaida og de militante beskyttelse. De har også giftet seg inn i stammene.

USA sider at angrepet på Damodola var klarert med Pakistan på forhånd. Fordømmelsene i etterkant er enten spill for galleriet, eller utslag av at politikere ser sitt snitt til å skaffe seg goodwill.

Det snakkes om Abbas og manglende oppgjør med Hamas. Men det samme kan sies om Musharraf, bare at dimensjonene er uendelig mye større. Det kan nesten virke som om situasjonen i grenseområdene allerede er utenfor myndighetenes kontroll. De våger ikke sette inn den makt som trengs for å snu utviklingen. USA får neppe heller lov til å skyte med Hellfire-missiler med det første, da dette utnyttes politisk av opposisjonen. Dermed er det duket for en fortsatt destabilisering av Afghanistan, som også truer Pakistan på litt lengre sikt.

Hva var det demonstrantene ropte i helgen:

Pakistani tribal leaders, for their part, look a few miles west for the source of their troubles: the American military presence in Afghanistan. Throughout the past week and continuing Sunday, tens of thousands of Pakistanis have participated in boisterous rallies at which protesters burned effigies of President Bush, chanted «Long live Osama!» and denounced the Pakistani government for cooperating with the United States.

«People are so angry that this could become a major movement against the American slaves who are ruling Pakistan these days,» said Liaquat Baluch, a leader of Jamaat-e-Islami, the country’s largest Islamic party.

Attacks Strain Efforts On Terror
Alliance Is Tested By Incidents Along Afghan Frontier