Nytt

Pakistan mener den britiske regjering har brutt en viktig FN-resolusjon om ikke å fornærme eller krenke religionene med sin tildeling av Sir-tittelen til Salman Rushdie.

Det fikk den britiske høykommissæren i Pakistan, Robert Brinkley, høre da han møtte en senior-diplomat tirsdag. Storbritannia har brutt resolusjon 1624 som ber om økt dialog og bekjempelse av diskriminering eller krenkelse av religioner.

Last Tuesday, Tariq Osman Hyder, a senior Pakistani diplomat, told the British High Commissioner in Pakistan, Robert Brinkley, that giving a knighthood to the author of The Satanic Verses, a novel which prompted anger among some Muslims for its references to Muhammad and his wives, would inflame tensions.

A well-placed source told The Observer that Brinkley was informed that Britain had acted against the spirit of UN resolution 1624. The resolution calls on all member states to ‘enhance dialogue and broaden understanding’ as a means to preventing ‘the indiscriminate targeting of religions and cultures’.

Sources say that Hyder told Brinkley the award was ‘not expected from Britain, a country that has a large Muslim population’. But the British government has been quick to defend the author’s right to freedom of expression.

Mye har endret seg siden ayatollah Khomeini avsa den første fatwa mot Rushdie i 1989. Den regnes som en viktig milepæl i islamismens krav på global jurisdiksjon. Det er uten fortilfelle at en imam i et muslimsk land avsier en fatwa som gjelder et ikke-muslimsk land.

Når saken nå kommer opp igjen kan den brukes som et barometer på islamismens fremmarsj: kravet om etterfølgelse er ikke blitt mindre. Snarere tvert imot. At en pakistansk diplomat bruker antall muslimer i Storbritannia som argument for ikke å æresbevise en forfatter, sier noe om hva som har endret seg. Man mener ytringsfriheten bør avpasses følelsene til visse lag av britiske muslimer.

Rushdie honour breaks UN code, says Pakistan