Kommentar

Islamforsker Anne Sofie Roald mener at muslimer som lever i sekulære vestlige land ikke behøver følge islamske lover, men at de risikerer å bli straffet for brudd på sosiale og religiøse normer. Dagbladet.no/Magasinet har spurt fremtredende muslimer i Norge om islam og kvinners rettigheter. Vi får dessverre ingen utdyping av Roalds svar når det gjelder hva som praktiseres og i hvilken utstrekning.

– Muslimer som lever i land med en sekulær lovgivning kan selv velge om de vil følge den islamske lovgivningen eller ikke. I slike land finnes ikke rettslige konsekvenser for dem som vil spise svinekjøtt, drikke vin, ha utenomekteskapelig heterosex, ha homoseksuelle forbindelser, eller ikke ville be eller faste. Imidlertid kan en person som setter seg opp mot de sosiale og religiøse normene bli utstøtt av gruppen, sier Roald.
(…)

– Den tradisjonelle lovgivningen er jo utledet i en tid da det tradisjonelle livsmønsteret var dominerende og dette påvirket utformingen av lovgivningen. En tolkning av de islamske kildene i dag skulle selvfølgelig påvirkes av dagens debatter om likestilling mellom mann og kvinne på alle plan, barns rettigheter overfor foreldre, homoseksuelles rett til å leve ut sin seksuelle legning og alle andre problematiske saker som i dag gjør at muslimer alltid er på defensiven i det offentlige rommet, sier Roald.

Hun tror at en nytolkning vil hjelpe dem som vil ha et gudsforhold, men som ikke kan leve opp til det som ventes av en «god» muslim i den tradisjonelle lovgivningen – muslimske kvinner som søker skilsmisse, barn som ikke godtar foreldrenes valg av livspartner, homoseksuelle som velger å leve ut sin seksualitet og ugifte som har sex før ekteskapet.

– En nytolkning i dagens intellektuelle og politiske klima vil nødvendigvis føre til en privatisert religionsform og det gjenstår å se hvor mange muslimer som vil godta og velge denne islamforståelsen, sier Roald.

Muslimer om kvinner, homofile og sex