Kommentar

Det er ikke bare bokhandleren fra Kabul som kommer til Norge. Er det slik at de afghanske sultestreikende er oppfinnsomme og benytter seg av erfaringer hjemmefra? Godt sekundert av RV og SOS Rasisme?

De kulturelle perspektivene var i fullt monn til stede da vi skulle forstå bokhandleren. Boken ble et eksempel på globaliseringens effekt: Det fjerne blir nært. Gjelder det også afghanerne utenfor domkirken? Spørsmålet ligger snublende nært, men er det ufint å stille? Bryter det med bildet av de sultestreikende ofrene? Det er ikke første gang at asylanter og andre som vil til Norge er oppfinnsomme og benytter knep fra langt tøffere forhold enn nordmenn er vant til. Det må være lov å tenke i de baner.

Det heter i dagens VG at noen har sultestreiket på deltid. De har tatt turer hjem om natten.

NRKs reporter spør: -Skal dere virkelig sulte dere til døde?

Er det en rett alle har å slå seg ned midt i sentrum, foran domkirken, og opprette teltleir og få hjelp av Røde Kors når situasjonen blir prekær? Det lyder underlig.

Tøffheten hjemmefra fyres opp av norske sekundanter. Ifølge VG skal RV og SOS Rasisme ha ivret for at afghanerne fortsetter sultestreiken.

Politiet hadde bestilt et charterfly til å fly de første hjem 11. juni. Men politisk press førte til at politiet kansellerte. Det kostet en million kroner.

Bjarne Håkon Hanssen har sett for lite amerikansk film. Der er folk som spekulerer i humanitære kriser og ulykker en gjenganger. Etter en bussulykke i New York hopper det på folk som sier de var med, for å kreve erstatning. De kalles ghostriders.

Det tragiske ved situasjoner som den foran domkirken er at det sikkert finnes personer der som fortjener å få bli i Norge, akkurat som det nok finnes personer som burde sendes hjem. Problemet er at regien overtas av folk som har politiske motiver. Hvis de lykkes, vil de perfeksjonere strategien og bli enda flinkere til å få omgjort vedtak neste gang, og neste gang.

Regjeringen så ut til å ane en slik mulighet. Men har den likevel vært for treg og mistet sjansen? Det ser slik ut.