Dagbladet avslører at mens den overlappende ledelsen i den marxist-leninistiske gruppen i Tjen Folket og SOS Rasisme oppfordrer aktivister til å begå hærverk i form av tagging på husvegger, tilbyr Bergensbedriften Riktig Renhold å fjerne graffiti og tagging mot betaling.

Eier av Riktig Renhold – som annonserer med at bedriftens overskudd går uavkortet til SOS Rasisme – er imidlertid nestleder i SOS Rasisme og aktiv i Tjen Folket, Kaspar Vigestad.

En av personene bak renholdsselskapet er Kaspar Vigestad (21), aktiv i Tjen Folket og nestleder i SOS Rasisme. Han tilhører det samme miljøet i Tjen Folket som er velkjent for å tagge ned vegger i Bergen.

Vigestad er innehaver av enkeltmannsforetaket Riktig Renhold sammen med Henrik Solsand Steffensen (18).

Mektige «Joe»
Som Dagbladet tidligere har avslørt bestilles hærverket av ledelsen i Tjen Folket. Blant disse er kodenavn «Joe». Dagbladet har identifisert «Joe» som Kjell Gunnar Larsen, SOS Rasismes mektige daglige leder og nestleder i Tjen Folket.

På virksomhetens hjemmeside står det i en kildekode: «XX (bedriftens navn, red. anm) er underlagt SOS Rasisme Hordaland. XX drives som et selvstendig selskap, men all profitt overføres til SOS Rasisme Hordaland for arbeid mot rasisme og nazisme i Norge.»

Larsen hevder at SOS Rasismes sentralledelse ikke har tatt noe initiativ til å opprette bedriften, men ved opprettelsen i januar i år oppga Riktig Renhold samme besøksadresse og telefonnummer som SOS Rasismes administrative hovedkontor i Haugesund. Også bedriftens nettside – som er blitt stengt i etterkant av Dagbladets oppslag – er tilknyttet SOS Rasismes kontor i Haugesund, hvor både leder for SOS Rasisme og aktiv i Tjen Folket Kjell Gunnar Larsen og leder for Tjen Folket Henrik Ormåsen arbeider.

Eierne har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

SOS-leder Larsen har tidligere avvist at Tjen Folkets ledelse oppfordrer medlemmer til å begå hærverk, men Dagbladet er i besittelse av e-poster der Larsen i egenskap av leder for Tjen Folket påtar seg ansvaret for nedtaggingen av Rødts partikontor. E-postadressene som er benyttet tilhører imidlertid SOS Rasisme:

E-postene handler om Tjen Folket, men er sendt fra en rekke e-postadresser som tilhører SOS Rasisme.

«Motsigelsen mellom oss går ikke på at vi ikke kan skjønne at det hadde sine ubehagelige sider for deg å få de 5 store på veggen utenfor kontoret, samtidig så vil jeg mene at du kan skjønne at det å oppgi noen av våre navn til politiet er noe som vi ikke aksepterer i det hele tatt. Jeg har vært overvåka, har fått ei tjukk mappe fra Lundkommisjonen og har fått 20.000 kr i erstatning for dette. Vi tar ikke lett på dette, det bør heller ikke andre revolusjonære gjøre», skriver han.

Innrømmer aksjon
I neste avsnitt innrømmer han at partiet påtar seg ansvaret for hærverket:

«Mitt forslag er at vi utformer en erklæring fra deg og meg der vi på den ene siden beklager at TFTF tagga Rødt-kontoret og at du på den andre siden beklager at konkrete navn ble gitt til politiet», skriver Kjell Gunnar Larsen.

Forslaget ble blankt avvist av Tendenes.

– Hva jeg drøfter eller ikke drøfter i Rødt er ikke noe som jeg for min del har tenkt å diskutere utenfor Rødt, sier Larsen til Dagbladet.

I en e-post til Dagbladet skriver leder i Tjen Folket Henrik Ormåsen at avisen sprer en «feilaktig myte i sin antikommunistiske kampanje».

Dagbladet: Tjener penger på hærverk

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂