Kommentar

Møysommelig politiarbeid har ført frem til at det var to polske ungdommer som sto bak knivdrapet på den 17 år gamle Joe Van Holsbeeck. Drapet sjokkerte Belgia og 80.000 mennesker marsjerte gjennom Brussels sist helg.

Mediene meldte at det var to unge nordafrikanere som var gjerningsmennene, og bak gateprotesten lå mye oppsamlet misnøye med florerende kriminalitet blant unge innvandrere.

Politiet satt på 200 timer med overvåkingsvideoer. Disse ble vist til rektorene for 80 skoler i Brussels, og det var en av disse som kjente igjen en av elevene, en polsk gutt.
Gutten, som er bare 16 år, tilsto raskt at han hadde vært sammen med en kamerat, som han bare kjente fornavnet på. Men han oppga mobilnummeret hans, og det skal ha blitt sporet til Polen.

Foreldrene til 16-åringen bor ulovlig i Belgia. Likevel gikk gutten på skole. Foreldrene skal også ha visst at gutten var innblandet i drapet uten å si noe.

Da nyheten ble kjent kom bebreidelsene fordi nordafrikanere var utpekt. Politi og påtalemyndighet forsvarer seg med at det var det alle øyenvitner fortalte.

Likevel kan ikke landets justisminister la være å snakke om stigmatisering.

Blant muslimer skal det være sinne og raseri over at de ble utpekt.

Brussels Journal er blant de nettstedene som er blitt kritisert for å bruke drapet som eksempel på at muslimsk innvandrerungdom velger ut innfødte belgiere som ofre. De svarer at sannheten i dette tilfelle var noe annet, men trekker ikke tilbake påpekingen av problemet, og uviljen mot å omtale det. De som ikke ønsker diskusjon om dette bruker nå drapet på Joe van Holsbeeck for å bevise at det er forhåndømming og fordommer det handler om. Så enkelt er det ikke.

Today the announcement that Joe Van Holsbeeck’s murderers are not North African but Polish immigrants has led to reproaches of racism against everyone (including this website) who during these past days has warned about the problem posed by violent gangs of youths of a particular ethnicity. While until yesterday it looked as if a taboo would finally be addressed, it is now far more likely that the taboo will be suppressed and the situation will fester on.

Omtalen av forbrytelser med ulik etnisitet er alltid sensitivt, og må behandles deretter. Men det er ikke noe alternativ å feie det under et teppe, slik mange ønsker. Da vokser bare antipatien ute blant folk.