Kommentar

Mohammed-drawings-newspaper1.jpg

Denne uken: Doudou Diéne, FN-rapportør og Unesco-direktør, går i samtale med den danske regjeringen. Diéne ble satt på saken etter at 57 muslimske stater gikk til FNs Høykommissær for Menneskerettigheter, Louise Arbour i november. Diéne forsker på nyere former for rasisme. I sin siste FN-rapport identifiserte han islamfobi (sykelig angst for islam) som det raskest voksende diskrimineringsproblemet – spesielt her i Europa.
På telefon fra Genève sier Diéne at han ikke har sett alle tegningene, men en av dem, der Mohammed er fremstilt med en stor bombe på hodet, med rykende lunte og sitater fra Koranen.
– Da jeg så denne tegningen ble jeg dypt sjokkert. Den uttrykker det motsatte av hva vi prøver å enes om internasjonalt for tiden: nettopp at terrorisme ikke skal lenkes til en bestemt religiøs eller spirituell tradisjon. Det er nettopp hva denne tegningen gjør, og det er fullstendig uakseptabelt, sier Diéne. Han ga den danske regjeringen frist på seg til tirsdag denne uken med å svare på hvorfor stemningen i Danmark er blitt som den er blitt.

Ytringskåtheten