Ap`s danske søsterparti Socialdemokratiet (S) rister på hodet av regjeringens forslag om å utvide straffelovens såkalte rasismeparagraf til å omfatte religion. – Dere lever vel ikke i et muslimsk diktatur?, spør justispolitisk talsperson Karen Hækkerup (S):

De siste ukene har debatten rundt regjeringens forslag til ny blasfemiparagraf rast.

– Vi får et bedre vern mot sterkt krenkende ytringer, samtidig som hensynet til ytringsfriheten blir ivaretatt, sier justisminister Knut Storberget (Ap).

– Ytringsfrihet under press

Dette får Arbeiderpartiets danske søsterparti Socialdemokratiet til å riste på hodet. I Danmark har blasfemiparagrafen ligget i dvale siden 1971, saken den gang endte med frifinnelse. Siste dom mot brudd falt i 1938.

– Vi mener den gjeldene injurielovgivningen dekker behovet her i Danmark. Å lage en ny blasfemilov, som er ment å bli aktivt tatt i bruk er virkelig en dårlig ting. Det vil få mange til å føle at ytringsfriheten er under press, sier justispolitisk talsperson Karen Hækkerup til Dagbladet.no.

Storberget har gjentatte ganger avvist å svare på om f.eks. Muhammed-karikaturene vil bli forbudt dersom den nye loven blir vedtatt. Han mener en slik avgjørelse utelukkende er en oppgave for domstolene.

Søsterpartiet Socialdemokratiet var lite begeistret for oppmerksomheten rundt de danske Muhammed-karikaturene i 2006, men mener likevel at en ny blasfemilov ikke er det rette verktøyet for å stoppe krass kritikk av religion:

– Dere lever vel ikke et muslimsk diktatur? Vi skal ha rett til å tegne eller skrive som vi ønsker om religion. Dersom jeg vil si at det er fjollete at mormonere har flere koner, så gjør jeg det, sier hun.

Ramaskrik

Hun frykter at et forbud mot kritikk av religion vil provosere fram andre ytringsformer som kan forårsake reell skade.

– Folk vi uansett mene mye om religion og dersom de ikke får utløp for det gjennom ord eller tegninger, så vil de finne andre måter, og det er kanskje ikke så heldig, sier Hækkerup, som sitter i Folketinget fra København.

– Politiet har også annet å gjøre enn å kontrollere hva folk sier, mener Hækkerup, som tror det ville blitt et ramaskrik dersom Folketinget i Danmark forslo en liknende lov.

i Dagbladets spørsmål om det bør være straffbart å krenke religion har 10.782 personer svart i løpet av 1,5 timer. 89 prosent svarer nei.

Dagbladet: – Dere lever jo ikke i et muslimsk diktatur?

Støtt kampanjen Nei til straff for religionskritikk mot regjeringens forslag om å utvide loven om «hatefulle ytringer» til å omfatte religion. I løpet av 14 dager har 7437 mennesker skrevet under på oppropet (hvorav 6656 er verifisert) og 3631 e-post er avsendt til stortingsgruppene, Justisdepartementet og partiet Rødt. Vi oppfordrer alle til å underskrive listen, sende oppropet på e-post og/eller verifisere seg dersom man ikke har gjort det allerede.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂