Sakset/Fra hofta


Justispolitisk talsmann i Høyre, Andrè Oktay Dahl, og Frps Jan Arild Ellingsen mener at Aps offentliggjøring av interne uenigheter i regjeringen om den varslede lovendringen betyr at det nå er klart for omkamp om saken i Stortinget, skriver Klassekampen:

Opposisjonen på Stortinget er ikke nådig i sin omtale av regjeringens behandling av den sterkt omstridte utvidelsen av rasismeparagrafen til omfatte «kvalifiserte angrep på religion eller livssyn», som en kompensasjon for at den sovende blasfemiparagrafen fjernes. I gårsdagens Klassekampen gikk lederen i justiskomiteen Anne Marit Bjørnflaten (Ap) ut med opplysningen om at det var Senterpartiets statsråder som presset gjennom en utvidelse av rasismeparagrafen til også å omfatte krenkelse av religioner.

Ellingsen mener Aps offentliggjøring av den intense dragkampen innad i regjeringen betyr at det nå er klar for omkamp om saken i Stortinget.

Invitt

Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl er enig.

– Jeg tolker dette som en invitt til Stortinget, og en utstrakt hånd til oss som er kritiske til forslaget og har tenkt å ha en reell runde om dette prinsipielt svært viktige spørsmålet.

Han legger til at Bjørnflatens utspill kan tyde på at det er et stort behov i Ap for å markere sitt opprinnelige standpunkt i den ømtålige saken:

– Det virker sånn. Den massive kritikken mot regjeringens forslag må etter hvert ha gjort et slikt inntrykk at de nå følte det nødvendig å gå ut og markere sitt primærstandpunkt. Men jeg synes for å være helt ærlig at det er veldig spesielt at Bjørnflaten prøver å framstå prinsippfast og rakrygget, når Ap faktisk går bort fra det man egentlig mener. Det er uærlig spill.

Frp-Ellingsen går lenger:

– Ap prøver her bevisst å ri to hester samtidig. Dette er et utspill for å redusere kritikken mot deres eget parti. De har i regjeringen godtatt et forslag som innebærer en begrensning av ytringsfriheten for å tekkes Senterpartiet, men sier samtidig i Stortinget at dette er noe de ikke kan gå god for. Det er rein politisk kynisme, og hadde jeg vært medlem av Sp hadde jeg spikret regjeringspartneren på veggen i frustrasjon over mangel på lojalitet, sier Ellingsen.

Oktay Dahl synes det er underlig at juniorpartner Senterpartiet skal kunne avgjøre saken. Sp og Krf er de eneste partiene på Stortinget som ønsker å beholde blasfemiparagrafen:

– Det er merkelig hvis et miniparti som Sp skal få trumfe gjennom saker av en så prinsipiell karakter som det vi her snakker om. Jeg tror Ap har undervurdert denne saken, og at kritikken som har kommet etter at proposisjonen ble overlevert Stortinget har gjort inntrykk. Dette viser ulempen med en flertallsregjering: Den ikke er oppmerksom nok på hva som er stemningen der ute blant folk, sier Dahl til Klassekampen.

– Denne kampen vinner vi, sier førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og medinitiativtaker til oppropet Nei til straff for religionskritikk, Lars Gule. Han akter å delta på den åpne høringen om lovendringen i Stortingets justiskomité 17. og 20. februar, men tror at forslaget om å utvide den såkale rasismeparagrafen til å omfatte religion vil falle:

– Denne kampen vinner vi. Det blir for dumt å modernisere en straffelov i det 21. århundret og samtidig slepe på en paragraf som er et resultat av et bitte lite partis kristenkonservatisme. Det tror jeg Ap nå har innsett, og jeg vil bli veldig overrasket om regjeringen ikke stiller representantene fritt når det skal stemmes over lovforslaget i Stortinget, sier Gule.

Kristenkonservativ

Den tidligere lederen i Human-Etisk Forbund mener den politiske fighten som nå utspiller seg er høyst interessant.

– Vi ser nå at de kristenkonservative med Senterpartiets leder i spissen, i praksis vil opprettholde blasfemiparagrafen. Det er åpenbart at disse spørsmålene vekker sterke følelser blant Senterparti-folk, og viser at Sp i flere spørsmål er mer kristelige enn selv det KrF er. En del brikker har falt på plass med avsløringene om spillet innad i regjeringen, sier Gule.

Justispolitisk talsmann André Oktay Dahl mener i likhet med mange andre at det er krisen i forbindelse med Muhammed-karikaturene som har dannet bakteppet for vurderingene innad i regjeringen.

– Det er høyst merkelig å gjenopplive en blasfemiparagraf man har tenkt å avvikle, delvis som et knefall overfor en del negative krefter i samfunnet i etterkant av karikaturstriden, sier Dahl.

Kampanjen Nei til straff for religionskritikk ble lansert 18. januar, som en reaksjon på den manglende presseomtalen av den omstridte proposisjonen regjeringen la frem på en pressekonferanse fredagen rett før jul. Martin Weiss i film- og videoproduksjonsselskapet A bit of Magic laget nettsiden for kampanjen, og oppropet fikk støtte av en usedvanlig bred sammenslutning i Elisabeth Aasen, Ingvar Ambjørnsen, Jens Brun-Pedersen, Dagfinn Eckhoff, Jan Arild Ellingsen, Levi Fragell, Bernt Hagtvet, Roy Jacobsen, Rita Karlsen, Walid al-Kubaisi, Kristin Mile, Aslak Nore, Anne B. Ragde, Sara Azmeh Rasmussen, Hans Rustad, Arild Rønsen, Francis Sejersted, Gunnar Skirbekk, Eivind Smith, Jan Arild Snoen og Hege Storhaug.

I løpet av 11 dager har oppropet samlet 5909 (5001 verifiserte) underskrifter og 2766 personer har også sendt oppropet videre til samtlige stortingsgrupper, Justisdepartementet og partiet Rødt.

Det er hovedsakelig landets uavhengige bloggere – med redaktør Arnfinn Pettersens Den tvilsomme Humanist, Humanetisk Forbunds nettside Fritanke.no, Hablog og Document.no i spissen – som har bidratt til å øke oppmerksomheten rundt regjeringens varslede lovendring og protestkampanjen mot samme. Dagen etter at kampanjen ble lansert opprettet forøvrig bloggeren Carl Christian Grøndahl Facebook-gruppen Nei til straff for religionskritikk. I skrivende stund har gruppen 3152 medlemmer.

Presseoppslagene i kjølvannet av flere bloggeres og privatpersoners initiativ og innsats har vært mange, og regjeringens forslag om å utvide rasismeparagrafen til å omfatte religion har møtt massiv kritikk.