Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) bekrefter at han godtok den omstridte blasfemiloven som regjeringen ble tvunget til å trekke tilbake i går.

Støre blir imidlertid uklar på spørsmål om han vil kunne godta et tilsvarende kompromiss ved forhandlingene med islamske stater på Durban II-konferansen:

Støre bekrefter overfor VG at han aksepterte kompromisset om den utskjelte blasfemiloven som regjeringen i går ble presse til å trekke tilbake.

– Jeg har vært med i diskusjonene om å åpne for en diskusjon om å presisere hatparagrafen til å omfatte hatefulle ytringer basert på religion. Men jeg har ikke vært med på å utarbeide formuleringene i proposisjonen, sier utenriksministeren.

– Kunne leve med det

Men så sent som tirsdag, før Stoltenbergs pressekonferanse, godtok Støre at regjeringens proposisjonstekst ikke ble trukket tilbake.

– Når kompromisset fra underutvalget i regjeringen var som det var, og med presiseringene om at det gjaldt hatefulle ytringer mot enkeltpersoner basert på religion, kunne jeg leve med det, og det ga jeg uttrykk for, sier Støre.

Gahr Støre skal delta på den anti-rasistiske konferansen Durban II april. Den FN-initierte konferansens dagsorden domineres av Organisasjonen av islamske staters (OIC) forslag om å innskrenke ytringsfriheten for å beskytte religion – primært islam – mot kritikk:

Støre er uklar når han får spørsmål om han kan være med på å godta et tilsvarende kompromiss internasjonalt.

– Det er en hypotetisk problemstilling, vi jobber ikke med en internasjonal straffelov. Durban II handler om rasisme. Vi ønsker ikke at den skal spore av og vil arbeide mot dem som vil ha inn en tekst som kan begrense ytringsfriheten, sier utenriksministeren til VG.

Etter at forslaget om å utvide rasismeparagrafen til å omfatte religion falt, retter forøvrig partileder i Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, kraftig kritikk mot justisminister Knut Storberget (Ap) for arbeidet med den kontroversielle lovendringen:

– Jeg er ikke justisminister. Forslaget kom fra Justisdepartementet, og da må vi kunne stole på at det er bra nok gjennomarbeidet. Regjeringens poeng var å skjerme religioner mot hatefulle angrep, sier Navarsete til Nationen.

Men som NTB meldte onsdag ettermiddag, var det Navarsete som var arkitekten bak forslaget om å fjerne blasfemiparagrafen og utvide rasismeparagrafen i straffeloven til å omfatte «kvalifiserte angrep på religion eller livssyn».

Vil ikke kommentere

Storberget nektet onsdag å kommentere saken, selv om han er ansvarlig statsråd for arbeidet med paragrafen.

– Jeg har ikke lyst til å kommentere prosessen. Nå konstaterer jeg bare at vi avslutter arbeidet med hatbestemmelsene, sa han til NTB.

Dagsavisen: Støre sa ja til blasfemiloven

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂