Nytt


Flere regjeringskilder sier at det var justisminister Knut Storberget som sto bak det kontroversielle blasfemiforslaget som ble trukket tilbake 4. februar. Før jul foreslo regjeringen å fjerne den eksisterende blasfemiparagrafen i den nye straffeloven etter ønske fra AP og SV. Men samtidig foreslo regjeringen å utvide rasismeparagrafen til å omfatte hatefulle ytringer om religion, for å verne trosretninger og livssyn mot «kvalifiserte angrep».

– Dette var Storbergets idé, og han mente det burde bli en god sak for regjeringen, sier flere regjeringskilder til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Senterpartiet ønsket sterkt å beholde dagens blasfemiparagraf, men vi var forberedt på at Ap og SV ville si nei til dette. Et kompromiss var ikke i våre tanker, sier en kilde i Senterpartiets rekker.

Uttalelsene kaster nytt lys over hva som skjedde innad i regjeringen før jul. Det ble skapt et inntrykk av at Senterpartiet som var arkitekten bak forslaget, og at Sp hadde «tvunget Ap og SV i kne» i saken:

Onsdag 4. februar meldte NTB at det var Sp-leder Liv Signe Navarsete som var arkitekten bak forslaget, men ANBs kilder bekrefter at det var Storberget selv som sto bak. Statsministeren og de to andre partilederne skal så ha ment at dette var et godt kompromiss.

Tok æren

Da stormen i opinionen og i pressen kom på nyåret, følte Navarsete seg tvunget til å droppe forslaget hun hadde tatt på seg æren for. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sa at «det står respekt av» Senterpartiet snuoperasjon, mens finansminister Kristin Halvorsen (SV) var «imponert over Navarsetes retrett.

Ap og SV ville i utgangspunktet fjerne den sovende paragrafen som gjør det straffbart å framføre blasfemiske uttalelser. Sp ville beholde blasfemiparagrafen.

Justisminister Knut Storberget vil ikke kommentere ANBs opplysninger.

Aftenposten: Hevder Storberget sto bak blasfemiforslaget