Kommentar

_41305029_hussain.jpg

Hasib Hussain (18) sprengte selv i lufta på bussrute 30 torsdag 7/7, en time etter at de tre kameratene hadde gjort det samme på t-banen. Det finnes knapt noe sterkere symbol enn bildet av en ung mann som er død. Han har et blikk som om han har bestemt seg for å dø, men det er ikke den gamle Sturm und Drang-døden for egen hånd. Det er en dramatisk død; Han tar flest mulig med seg i hjertet av hovedstadens transportsystem. Han vet han får maksimal offentlighet, over hele verden. Han vet han vil påvirke muslimer og ikke-muslimer, hundrevis av millioner vil vite om ham og kameratene.

De har ikke etterlatt seg noe budskap så langt. Handlingen snakker for seg selv, høyt og lenge. Den ruller og ruller. Akkurat som bildet av de 19 selvmordsbombderne 911 er noe av det mest uhyggelige som tenkes kan. Bildet av Mohammed Atta har for lengst blitt et ikon for vår tid, likevel er det ikke ofte man ser det. Er det fordi den borgerlige offentligheten innerst inne gyser ved synet?

De kommer stort sett fra middelklassehjem disse guttene. Men det de gjør er «revolusjonært», i den forstand at det er et totalt brudd med hele deres bakgrunn, for ikke å snakke om samfunnet de forsøker å velte.

De er selvutnevnte Riddere av Apokalypsen.

Omgivelsene sier de ikke ante hva de holdt på med, hvilke holdninger de hadde. Er det fordi man ikke diskuterer politikk, eller er det fordi at flertallet er så anti-Bush/anti-Blair at det de eventuelt måtte si, ikke skiller seg ut?

Noen unge gutter fra Leeds ble intervjuet på TV om kameratene som var borte. De fordømte handlingen, men, så kom men’et: 70-80 prosent av forklaringen var Bush/Blair. Hvorfor blir muslimer behandlet slik? ikke at det unnskyldte det som hadde skjedd, men….

Alle som er med på denne trip’en, og unnskylder, forstår de sinte unge muslimene, er med på å hindre at miljøet tar lærdom og legger istedet grunnen for neste aksjon.

En annen uhyggelig variant av forståelse er: jeg tror ikke vi kan forhindre terroraksjoner. Det er noe vi må lære å leve med. (derfor er det tull med sikkerhetstiltak som tar noe av anonymiteten vekk)

Selvmordsbombere er den ultimate handling. Det snakkes om at vi har fått en utgave av islam som er global. Blant ungdolm som opplever seg som globale muslimer er selvmordsaksjonene smittsomme.

I antikken laget man ordet herostratisk berømmelse. En gemen handling av en Herostratos, som ikke hadde noe annet å bidra med enn noe gement. Det er vanskelig å vite hvilket ord man skal bruke om disse dødsridderne. De har brakt Midtøstens galskap til Europa. For det vil de bli husket. Utvilsomt. Men hva finnes på den andre siden? Hvor mange vil følge etter?

Ken Livingstone sa idag at alle som hadde møtte frem til minneshøytideligheten var et bevis på at alle som snakker om clash of civilizations tar feil. Det lød besvergende.

Det er ikke besvergelser vi trenger, men ærlig tale. Bare den kan fordrive noen av de skrømtene som nå kommer flyvende.

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Les også