Nytt

Den største demoen noensinne i Beirut, forteller BBC radio. Mye større enn Hizbollahs sist uke. Den første massedemonstrasjonen til opposisjonen ble kalt Gucci-revolusjonen, fordi det var så mange stilige mennesker der. I dagens demonstrasjon deltok et snitt av hele befolkningen: mange tilslørte kvinner, drosjesjåfører, drusere fra fjellene. Absolutt alle samfunnslag, det er som om libaneserne har våknet, forteller BBCs stringer, som er mye bedre enn BBC TVs Barbara Platt. De satt og gned seg i hendene, motstanderne av USA, da Hisbollah demonstrerte sin makt. Assad gjorde det samme på hjemmebane. Men var det noen som la merke til at slagordet de unge jentene ropte var det samme som irakerne brukte da de skulle demonstrere sin lojalitet til Saddam? -Vi ofrer vårt blod for deg. Tonefallet er umiskjennlig, og kvalmende. Er det noen som tror at unge mennesker skriker sånt frivillig i 2005?

Ingen kunne ta libaneserne helt alvorlig da de begynte å demonstrere. Med dagens demonstrasjon må de revurdere sin oppfatning. Assad trodde han hadde tatt siste stikk med sine løfter om tilbaketrekning. Men så er ikke tilfelle. Opposisjonen kommer til å sørge for at syrerne trekker seg helt ut, og ikke bare symbolsk.

Spørsmålet er nå: who’s next? I Egypt ble Ayman Nour sluppet ut i helgen. Men myndighetene har ikke bestemt seg hvilken linje de skal følge. Presidentvalg i mai. Det er også valg i Iran. Mye skjer veldig fort i Midtøsten!