Katastrofen i Aceh-provinsen har bekreftet Robert Kagans poeng om at USA er fra Mars og EU fra Venus. Bare USA har kapasitet til å bringe inn hjelp når infrastrukturen bryter sammen og lammer ordinær transport. Det er forsmedelig for EU som ga så det sved.

Hjelpen hopet seg opp på flyplassen i Banda Aceh, men det var umulig å få den inn. Til hangarskipsgruppen «Abraham Lincoln» dukket opp med helikoptere og 14.000 soldater. USA kunne innkassere god PR. EU har selvfølgelig helikoptere, men overhodet ingen kapasitet til å frakte dem rundt i verden:

USA har 200 slike megamaskiner. I Europa er det bare Storbritannia som har, fire innleide maskiner.

«While the United States has over 200 strategic lift aircraft for despatching troops, kit and supplies, only Britain among the Europeans has such a capability with four leased Boeing C-17s.
Mid-air refuelling — vital to covering long distances quickly — is also identified as another shortfall.»

Ingen kan forvente at EU skal matche USAs global reach. Men 0 fly sier noe om en helt annen prioritering.

I kriser som den i Sørøst-Asia er løftekapasitet helt avgjørende for humanitær hjelp.

Det er kanskje ikke helt tilfeldig at EU har sprøytet milliarder inn i det nye Airbus-flyet med to dekk.

«Europe’s future A400M military transporter plane, whose wide belly would make it ideal for carrying bulky humanitarian equipment, is not due for delivery until 2009 at the earliest.»

Det mangler rett og slett vilje til å prioritere militær kapasitet. Nå har man vedtatt at det skal opprettes 13 utrykningsenheter på 1.500 mann hver. Men det går tregt også her.

«A pledge last year by EU defence ministers to create 13 rapid-reaction «battle groups» of 1,500 troops would at least provide a pool of soldiers ready to be deployed within five to 10 days. Some of those groups will be ready this year and the rest will be in place by 2007.»

I konflikten med USA bør europeerne ta disse perspektivene inn over seg. Mediene konsentrer seg om USAs satsing på militære midler, men sier lite om europeernes egen nedrustning. EU valgte å cashe inn fredsutbyttet med en gang da muren falt. Plutselig står man uten midler i sivile katastrofer. Det er selvforskyldt.

(reuters)