Kommentar

George W. Bush ba Donald Rumsfeld i all hemmelighet begynne planleggingen av en krig mot Irak i november 2001. Hverken utenriksminister Powell eller sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice eller CIA-sjef George J. Tenet var klar over det. Selve avgjørelsen om å gå til krig traff Bush i januar 2003.

Det avslører Washington Post-journalisten Bob Woodward i en ny bok, som kommer til uken, kalt «Plan of Attack». Alle som har lest hans forrige bok «Bush at War» vet at Woodwar utviser en utrolig sans for detaljer og nøyaktig gjengivelse av hva som ble sagt og gjort. Han har god tilgang til de beste kilder. Denne gang er det 75 top officials han har snakket med. Bare to er on the record: Bush selv og Rumsfeld.

Siden Powells samtale med presidenten er sitert ordrett er det blitt spekulert i at Powell har brukt Woodward for få kommunisere til offentligheten alle hans reservasjoner mot krigen. Forholdet til Cheney skal være så dårlig at de knapt er på talefot. Cheney er bulldozeren som sørget for at alle motforestillinger mot krig ble ryddet av veien.

Powell forsøkte å advare Bush mot hva han innlot seg på:

Over a period that began in early 2002, Mr. Powell is depicted as having cautioned Mr. Bush and other advisers repeatedly about the potential drawbacks of military action in Iraq. The «you break it, you own it» principle he cited in delivering those warnings was privately known to Mr. Powell and his deputy, Richard L. Armitage, as «the Pottery Barn rule,» the book says.

«You are going to be the proud owner of 25 million people,» Mr. Powell is said to have told Mr. Bush in the summer of 2002. «You will own all their hopes, aspirations and problems. You’ll own it all.»

Woodwards bok kommer ubeleilig for Bush, og føyer seg til rekken av kritiske spørsmål, både om 911 og krigen. Begge gjelder hans dømmekraft. Ikke hans overbevisning.

Powell Said to Have Warned Bush Before the War, a New Book SaysBy DOUGLAS JEHL

Published: April 17, 2004