Kommentar

I dagene etter 11. september 2001 sa talsmenn for Bush-administrasjonen at de ikke kunne se noen klar forbindelse mellom Osama bin Laden og Saddam Hussein. I dag er situasjonen en annen. Stadig mer tyder på at mulla Krekars organisasjon Ansar al-Islam er «the missing link».
I talen til nasjonen onsdag sa Bush at amerikansk etterretning har avdekket utstrakte forbindelser mellom Irak og terroristorganisasjoner som al-Qaida. Bush gikk ikke i detalj om dette, men varslet at utenriksminister Colin Powell vil legge fram bevis for Sikkerhetsrådet 5. februar.
Bush har også tidligere knyttet Irak til al-Qaida. I oktober i fjor hevdet han at en al-Qaida-leder hadde fått legebehandling i Bagdad. Denne personen, Abu Musab Zarqawi, mistenkes for å ha hjulpet mulla Krekars organisasjon med å prøve ut ulike typer kjemiske våpen.
Zarqawi har lenge vært ettersøkt for terrorisme i Jordan, sist for drapet på den amerikanske diplomaten Laurence Foley i Amman i oktober i fjor. Jordans krav om å få Krekar utlevert fra Norge har trolig sammenheng med Zarqawis aktiviteter.
The New York Times skrev allerede 24. september 2001 at en klar link mellom Irak og al-Qaida er å finne i irakisk Kurdistan, og at Saddam Hussein har væpnet og finansiert en femtekolonne av «al-Qaida-mullaer og terrorister» i området. Ansar al-Islams enklave nær den iranske grensen ble et tilfluktssted for al-Qaida-krigere som flyktet fra Afghanistan. Andre journalister har senere bekreftet disse opplysningene, mest utførlig Jeffrey Goldberg i magasinet The New Yorker.
Avhoppere og al-Qaida-fanger har fortalt at Krekars organisasjon har produsert giftige kjemikalier for eksport, blant annet en blåsyre-pasta som skal være smuglet ut gjennom Tyrkia.
Britisk etterretning tror Zarqawi tok med seg det giftige stoffet ricin til algeriske kontakter i Tyrkia. For to uker siden ble den britiske politimannen Stephen Oake drept under pågripelsen av algeriere som er mistenkt for å ha framstilt ricin i Manchester.
En talsmann for Det hvite hus sa mandag, samme dag som sjefen for våpeninspektørene orienterte Sikkerhetsrådet om sine foreløpige funn, at det i lang tid har vært kontakt mellom Irak og al-Qaida. Opplysningene stammer blant annet fra fanger, som har sagt at al-Qaida-medlemmer har fått eksperimentere med kjemiske våpen i Irak.
I august 2001, altså før 11.9, skal lederne for flere kurdiske islamistgrupper ha besøkt al-Qaida-ledelsen i Afghanistan for å diskutere å opprette en alternativ base for al-Qaida i Nord-Irak. Disse planene er blitt avslørt takket være funn av dokumenter i et av al-Qaidas gjestehus i Kabul. Der lover de kurdiske islamistgruppene å «deportere jøder og kristne fra Kurdistan og slutte seg til den hellige krigen». Kort tid etter ble Ansar al-Islam dannet, delvis finansiert av penger fra al-Qaida, heter det i en analyse fra forskningsstiftelsen The Washington Institute, «Ansar al-Islam: Iraks forbindelse til al-Qaida».