Det kommer idag meldinger på sosiale medier om to nye brudd på våpenhvilen mellom Pakistan og India. Disse er ikke bekreftet, men tidligere denne uken ble det meldt om det så langt største bruddet på våpenhvilen som de to landene undertegnet i februar 2021. 

Flytter artilleri inn blant sivile

Fra indisk side fryktes det at Pakistan planlegger uro langs Line of Control (LoC) og det går rykter om at den pakistanske hær flytter artilleri inn blant sivile og oppretter bombekasterstillinger i landsbyene langs LoC.

LoC er ingen juridisk anerkjent internasjonal grense, men den fungerer som en de facto-grense mellom India og Pakistan gjennom det omstridte fjellområdet Kashmir i Himalaya som de to landene administrerer med omtrent tre fjerdedeler av befolkningen på indisk side.

Siden 1947 har både India og Pakistan gjort krav på hele Kashmir.

To grensevakter «uprovosert» skutt

Tirsdag morgen brøt Pakistan våpenhvilen da de «uprovosert» skjøt og såret to grensevakter på indisk side.

Pakistan Rangers åpnet ild rundt kl. 08.15 mot grensevaktene hvorpå India besvarte ilden, opplyser indiske Border Security Force. De sårede grensevaktene er innlagt på sykehus. Ifølge legene er tilstanden «stabil».

Truer med Hamas-inspirerte angrep

Under et pro-Hamas-møte fredag truet Jawad Naqwi – en av Pakistans sjiamuslimske ledere – India og statsminister Modi med Hamas-inspirerte angrep mot Kashmir:

– Hamas har tatt et steg i retning av frihet. At verdens beste efterretning kan overlistes og deres befolkning kan rammes i sine hjem gir flere enn Israel og USA med sine allierte, grunn til bekymring. Men ingen er mer bekymret  enn vår nabo Narenda Modi. Det er ingen fred i Kashmir.

Tirsdagens skyting var den første større overtredelse av våpenhvilen av februar 2021 mellom India og Pakistan.

Med unntak av et lite antall mindre brudd er avtalen tidligere blitt overholdt og grenseboerne og bøndene har kunnet gjenoppta sin virksomhet.

Konstant press fra muslimske terrorister

Da britene mistet kontrollen over India efter annen verdenskrig ble landet delt efter religiøse/etniske linjer.

Planen var at fyrstedømmet Kashmir skulle gis selvstendighet, men da pakistanske muslimer angrep i oktober 1947 ba fyrsten India om hjelp mot at Kashmir inngikk som en delstat i India. Det førte til to års full krig mellom India og Pakistan som krevde mellom 3000 og 5000 menneskeliv. Fremdeles idag er Jammu og Kashmir under konstant press fra muslimske terrorister. 

Ifølge Elon Musk er borgerkrig i Europa uunngåelig hvis utviklingen fortsetter

 

 

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.